Gå til sidens hovedinnhold

Skyhøy grensehandel

I 2005 ligger det an til ny rekord i harryhandelen. I år vil vi bruke rundt 8,8 milliarder kroner på kjøpe kjøtt, flesk og sigaretter i Sverige.

Etter et fall i grensehandelen i 2004, er det igjen en økende strøm av handlelystne nordmenn som finner veien til svenske pol og matvarebutikker, skriver dn.no.

Direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) mener årsakene til den voksende grensehandelen er en sterk norsk krone, samt høyere prisforskjeller på grunn av avgiftsnivået i Norge.

- Prisforskjellene øker, og politikerne sitter med nøkkelen. Avgifts- og landbrukspolitikken bidrar til å få flere til å handle over grensen. Mye tyder på at alkohol vil bli enda billigere i Sverige, så nå må politikerne på offensiven for å bremse handelslekkasjen, sier Angell til nettstedet.

I første halvår i år brukte vi ifølge Statistisk sentralbyrå 4,35 milliarder norske kroner, opp 14 prosent fra samme periode i fjor. Ferske tall fra Turismens utredningsinstitut (TUI) i Sverige viser at nordmenn ventes å legge igjen rundt 8,8 milliarder norske kroner hos söta bror.

Det er 20 prosent mer enn i løpet av hele 2004.

Angell er enig i TUIs anslag, og tror på ny grensehandelsrekord i år.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken