Fra april 2021 til april 2022 steg de amerikanske prisene med hele 8,3 prosent. Årsveksten er likevel ned fra 8,5 prosent i mars. Ekspertene så for seg en samlet prisstigning på 8,1 prosent, så det ble verre enn ventet. I april steg prisene med 0,3 prosent.

Kjerneinflasjonen (se nedenfor) er det seneste året opp 6,2 prosent, og her spådde markedet en vekst på 6 prosent.

Den høye prisveksten kan være dårlig nytt for amerikanske låntakere, rentene kan stige enda mer enn fryktet.

De amerikanske matvareprisene var opp 0.9 prosent i foregående måned og har nå steget syv måneder på rad. Derimot falt bensinprisene med hele 6,1 prosent i april. Det er den gode nyheten for forbrukerne.

Les også: Pengemarerittet: - Det er ingen steder å gjemme seg

Langt over målet

USA har likhet med Norge med en samlet inflasjon og en kjerneinflasjon: Sistnevnte er den underliggende prisstigningen korrigert for blant annet energipriser. Det er denne prisstigningen både den norske og amerikanske sentralbanken styrer rentepolitikken etter.

Målet over tid er en kjerneinflasjon rundt 2 prosent. I Norge er den for tiden på 2,6 prosent, som isolert sett øker faren for renteøkninger. Slik er det også i USA, som sliter med mye høyere prisvekst og milevis avstand ned til målet.

Den amerikanske tiårige statsrenten - også kalt verdens viktigste rente - lå før tallene ble kjent under 3 prosent. Seks minutter etter at tallene ble kjent, var renten oppe på 3,04 prosent.

DNB Markets kaller dagens inflasjonstall fra USA for «ukens klare høydepunkt» på kalenderen. President Biden uttalte senest tirsdag at den høye inflasjonen for øyeblikket er amerikanernes viktigste økonomiske utfordring.

DNB Markets skrev på morgenen at lavere bensinpriser demper den samlede prisstigningen, og nå faller dessuten bruktbilprisene.

Les også: Nå blir Apple og Tesla dyrere: Krona svekkes kraftig mot dollar

Doble rentehevinger

Men selv om DNB tror den amerikanske inflasjonen vil falle fremover, venter de at den i lang tid fremover holder seg betydelig høyere enn inflasjonsmålet på 2 prosent.

Spørsmålet er hva som kreves av renteøkninger fremover for at kjerneinflasjonen igjen skal kunne legge seg rundt målet på 2 prosent.

Den amerikanske sentralbanken signaliserte i forrige uke flere doble rentehevinger fremover, at renten settes opp med 0,50 prosentpoeng av gangen.