Gå til sidens hovedinnhold

Skyhøy selvangivelses-bot

Glemmer du å levere selvangivelsen før fristen, risikerer du en skyhøy bot. Høyesterett har åpnet for at tilleggsskatten nå skal bakes inn i en politibot.

Dommen vil få en umiddelbar konsekvens for flere hundre anmeldte skattesaker fra 2001 og 2002. Sakene har vært lagt på vent inntil denne rettslige avklaringen, skriver Aftenposten.

Den tidligere løsningen med å gi både tilleggsskatt og bot til dem som somler med selvangivelsen, er ikke lov. Det er det samme som dobbel straff, ifølge Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Høyesteretts avgjørelse gjaldt en Oslo-mann som fikk bot med krav om å betale 81.000 kroner fordi han ikke hadde levert selvangivelsen for 2001. Politiet hadde tatt utgangspunkt i opplysninger fra Oslo ligningskontor som hadde skjønnslignet og fastsatt tilleggsskatten til 66.000. Dette ble lagt på toppen av en bot på 15.000 kroner.

Det var dissens i Høyesterett. Flertallet la vekt på at til tross for at ordningen for straff tidligere har vært todelt har lovgivernes ønske vært en samlet streng reaksjon.

(NTB)

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter