I flere måneder har drivstoffprisene vært høye her til lands. I september viste nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at snittprisen på bensin var i august på 17,15 kroner literen. Det er 15 prosent høyere enn for et år siden på samme tidspunkt.

Nå har imidlertid bensinprisen bikket et langt høyere prisnivå enn dette. Fredag ettermiddag kunne Nordlys dokumentere at den dyreste prisen per liter bensin i Tromsø, lå på hele 20,69 kroner per liter på Shell-stasjonen i Tromsdalen.

Etter et søk i Drivstoffappen, som viser en oversikt over diesel- og bensinpriser i hele Norge, så kan man se at bensinprisen har passert 19,50 kroner flere steder i Norge.

Les også: Espen Barth Eide: - Ja, det blir dyrere bensin og diesel på sikt

- Det er rett og slett innkjøpsprisen som har gått opp og opp hele høsten. Derfor har det vært flere prisrekorder i det siste. 60 prosent er skatter og avgifter til staten. 30 prosent er innkjøpsprisen og 10 prosent går til å drifte anlegg og kjøring. 90 prosent av bensinprisen er ikke påvirket av oss, sier Lillian Aasheim, seniorrådgiver og mediekontakt i St1, som drifter Shell-stasjonene i Norge, til Nettavisen.

Og hun legger til:

- Tromsø har en ekstra krone som en egen lokal avgift.

Klart råd til bilistene

Aasheim opplyser videre hvilke faktorer som påvirker bensinprisen.

- Det er prisen på råolje. Det er vekslingskursen mellom euro til norske kroner og det er innkjøpsprisen på biodrivstoff. Det er også tilgangen på raffinerier som henger etter, sier seniorrådgiveren og kommer med et klart råd til bilister:

- Jeg anbefaler nå at alle følger med på bensinprisene, og hvis du ser en god pris, så fyller du opp tanken der og da. Følg med på bensinmasta og se når det er verdt å fylle på. På st1.no kan man også gå inn og se hvilke rabatter for drivstoff som gjelder.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Dette skaper rødgrønt trøbbel: Både renter, bensin og strøm blir dyrere

Aasheim har imidlertid forståelse for at bilistene er frustrert over situasjonen.

- Det er de høyeste prisene vi har nå. Det er ingen hemmelighet. Det er ikke unaturlig at folk reagerer, når man også har høye strømpriser og matvarepriser som er på vei opp, siden råvareprisen blir dyrere.

Dyrt i flere måneder

Det er også høye bensinpriser hos Cirkle K, noe det har vært en stund nå. Flere steder ligger bensinprisen på rundt 20 kroner per liter for øyeblikket.

- Avgiftene er omtrent 60 prosent, som er en betydelig andel av dagens pris. Kostpris, eller vår innkjøpspris, utgjør cirka 30 prosent. Det gjør at 90 prosent av prisen er utenfor vår kontroll. Cirka 10 prosent er vår andel, og det skal gå til å dekke alle kostnader til lagring og salg, samt fortjeneste, sa kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Cirkle K til Nettavisen, allerede for nesten tre måneder siden i starten av august.

Les også: Bensinprisen nærmer seg 20 kroner – derfor skyter prisene nå i været

Ifølge nettstedet Globalpetrolprices.com, som holder oversikten over bensinprisene i hele verden, så ligger den gjennomsnittlige bensinprisen i Norge på 18,88 kroner per 25. oktober. I oversikten til nettstedet er det kun Nederland og Hong Kong som har en høyere bensinpris enn Norge.