Skylder 135.000 kroner hver

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

200.000 nordmenn sliter med å betale regningene. Totalsummen er svimlende.

11.07.10 11:45

Tross lav boligrente og lav arbeidsledighet øker antallet nordmenn som ikke klarer å betale regningene sine.

190257 nordmenn har i juli betalingsanmerkninger mot seg. Til sammen skylder de hele 25,7 milliarder kroner. Det viser ferske tall fra analyse- og kredittopplysningsselskapet Experian.

Det betyr at hver av dem i snitt skylder hele 135.000 kroner i ubetalte regninger.

Flere og høyere krav
- I gjennomsnitt har hver av dem 4,1 betalingsanmerkninger. For ett år siden var gjennomsnittet 3,3, sier direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital til Newswire.

Antall vanskeligstilte nordmenn er redusert med 6000 personer på et halvt år. Kravene mot dem har imidlertid økt med én milliard kroner.

Les også: Gjett hva folk bruker feriepengene til

Det betyr at de som ikke har kommet seg ut av betalingsvanskene både får flere og større krav mot seg. I snitt har hver enkelt person økt sine betalingskrav med 10.000 kroner.

- På ett år har de samlede kravene økt med hele 4,5 milliarder kroner. Det viser at mange nordmenn har alvorlige betalingsproblemer til tross for lav boligrente og relativt lav arbeidsledighet, sier Wilhelmsen.

Flest gjengangere
Hele 70 prosent av de 200.000 nordmennene er gjengangere, som har hatt betalingsproblemer over lang tid. De fleste er menn mellom 35 og 44 år.

Les også: Spar 90.000 på enkelt triks

- Hvis renten holdes lav til høsten og dette tallet holder seg så høyt, er det en ekstra grunn til uro, sier Wilhelmsen.

Ikke flere inkassosaker
Én god nyhet er at Aktiv Kapital har ikke opplevd noen stor økning i nye inkassosaker de siste seks månedene.

- Antallet holder seg på et ganske jevnt nivå, og det er ingen bransjer som skiller seg spesielt ut. Vi kan for eksempel ikke se at høye strømpriser førte til ekstra mange inkassosaker i vinter og vår. Dermed er det nok folk med mange og høye krav mot seg over tid som sliter mest, uttaler Wilhelmsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.