Gå til sidens hovedinnhold

Skynd deg å harryhandle

Svenskekrona er på rekordlave nivåer.

Nå får du maksimalt ut av handleturen til Sverige. Den svenske krona har igjen nådd et nivå under 80 øre mot norske kroner.

Dette betyr at du får vel 125 svenske kroner for hver norske hundrelapp.

For deg som har tenkt deg til Sverige for å handle, betyr dette at du får mer for pengene. På de populære stedene som Svinesund, Strømstad og Charlottenberg får du nå en handlekurv verdt vel 1250 svenske kroner for en norsk tusenlapp.

Handle raskt
I fjor høst, da kursen var oppe 85 øre, kunne du med en norsk tusenlapp bare få varer for rundt 1170 kroner. På noen måneder har du altså «tjent» mellom 50 og 100 svenske kroner på kursnedgangen.

Men «snabba på». Ekspertene tror ikke den store forskjellen vil holde seg.

- Den norske krona har styrket seg betydelig i år. Men det er litt overraskende at ikke den svenske har fulgt på, sier valutaanalytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets til Nettavisen.

Det er renteoppgangen i Norge som gjør den norske krona så populær blant internasjonale valutahandlere. De kjøper norske kroner, og dermed stiger kronekursen.

Analytikerne trodde man skulle få den samme utviklingen i Sverige, ettersom det er ventet renteoppgang også der.

- Vi venter at den svenske sentralbanken vil heve renten to ganger i løpet av året, sier Romstad.

Får Romstad og hennes kolleger i DnB Nor Markets rett, vil svenskekrona styrke seg ganske snart. Det betyr at du må komme deg til Sverige raskt dersom du vil dra nytte av de rekordlave nivåene.

Historisk har svenskekrona bare to ganger vært lavere enn 80 øre mot norske kroner. Så sent som i begynnelsen av 2009 bunnet den ut på noe under 77 øre. I slutten av 2002 lå den også under 80 øre.

Det har ikke alltid vært slik at svenskekrona har vært mindre verdt enn den norske. I «gamledager» var Sverige storebror, og den svenske krona var sterkere enn den norske.

Men etter 1993 har norske kroner vært mer verdt. På nittitallet lå den svenske krona mellom 90 og 95 øre mot norske kroner, mens den de siste 10 årene har ligget i området 85 - 90 øre.

Renten styrer
Når Norges Bank hever renten, blir det mer attraktivt for internasjonale aktører å investere i Norge, rett og slett fordi de får høyere rente på pengene sine. De kjøper norske kroner for å investere, og dermed stiger kronekursen, som er prisen på norske kroner målt i andre lands valuta.

Over tid bestemmes også verdien på et lands valuta av landets økonomi. Land med stor og sterk økonomi, har også en sterk valuta. Det har med tillit å gjøre. Internasjonale investorer frykter ikke så mye for pengene sine når de investerer i land med solid økonomi.

De senere åra har det norske oljeeventyret sørget for en styrking av krona. Norsk økonomi har aldri vært så solid som den er nå, med et oljefond som har vokst til over 2600 milliarder kroner.

Kommentarer til denne saken