Siden 2013 har alkoholpolitikken i Norge nærmest ligget fast. Men gjennom fjoråret har Virke Servicehandel, som representerer kiosker og bensinstasjoner, forsøkt å få politikerne med på en ny åpning: Ølsalg på bensinstasjoner.

Som Nettavisen Økonomi tidligere har omtalt, har Frp hevet seg på og fremmet forslag om å tillate ølsalg i kiosk og bensinstasjon.

Da dagligvaremeldingen nylig ble behandlet av Stortingets næringskomite, brukte Frp igjen anledningen til å fremme forslag om å åpne for ølsalg på bensinstasjoner.

Forslaget fikk ikke tilslutning fra de andre partiene. Det er Steinar Reiten (KrF) glad for.

– Alkohol hører ikke hjemme i trafikken. Å introdusere ølsalg på bensinstasjon vil være skadelig politikk, sier Reiten.

– Rema og Kiwi kan selge bensin, diesel, spylervæske og motorolje - og samtidig selge alkohol. Dersom man blir definert som en bensinstasjon, får man derimot ikke selge øl. Jeg må flire over at vi har en så idiotisk lovgivning i Norge, sier Morten Ørsal Johansen til Nettavisen Økonomi.

Les mer: Nå er det full priskrig på snus i dagligvarehyllene

Frp alene om fri flyt-politikk: – Heia Norge

Torsdag behandlet Stortingets næringskomité dagligvaremeldingen, som skal stake ut kursen for dagligvarehandlen i Norge. Det var i denne behandlingen at både KrF og de andre partiene stemte ned øl-handel i kiosk og bensinstasjon.

– Frp blir stående alene i Stortinget med sin fri flyt-politikk når det gjelder tilgang på alkohol. Alkohol hører ikke hjemme i trafikken, verken langs veien eller til sjøs hvor folk fyller bensin, sier Reiten og fortsetter:

– Vi vet at økt tilgang på alkohol gir økt forbruk og dermed misbruk. Alkoholmisbruk er fra før et alvorlig og kostbart samfunnsproblem, og å introdusere mer alkohol langs norske veier vil være et stort tilbakesteg både for trafikksikkerheten og for folkehelsen, sier Reiten.

Ørsal Johansen mener KrF bommer totalt. Han understreker at Frp kommer til å fortsette å fremme forslaget helt til man kan kjøpe alkohol på bensinstasjon.

– Det er vel ingen som i fullt alvor tror at folk drikker mer fordi de selger alkohol på bensinstasjon. Hvis du bor utenfor byen og skal kjøpe øl, må du sette deg i bilen for å kjøpe øl hos en butikk, for så å kjøre hjem igjen for å drikke den. Dersom du kjøper det samme ølet fra en bensinstasjon, så er det ikke automatisk slik at du begynner å drikke i bilen hjem i stedet, sier Ørsal Johansen, og legger til:

– Dette er Heia Norge-politikk av verste sort.

Les også: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering

Virke: – Kun dagligvarebransjen jubler over dette

Virke Servicehandels Iman Winkelman sier til Nettavisen Økonomi at KrF er godt kjent med at stadig flere dagligvareforretninger setter opp pumper samtidig som de får selge alkohol, og mener det er svært urettferdig at ikke også bensinstasjonene får mulighet til å selge både drivstoff og alkohol.

– Hele poenget med dagligvaremeldingen var mer og bedre konkurranse. Nå har KrF fått med seg sine venner i regjering på dette, og det fører ikke til noe annet enn at forbrukerne får dårligere valgmulighet. Det er stikk i strid med hele stortingsmeldingen, sier Winkelman og fortsetter:

– KrF er mer opptatt av smale alkoholpolitiske interesser enn valgfrihet for forbrukerne.

Han legger ikke skjul på at Virke og deres medlemsbedrifter hadde tydelige forventninger om at bensinstasjonene skulle få salgbevilling for alkohol.

– Kun dagligvarebransjen jubler over dette, fastslår Winkelman.

Les mer: Nei til folkehelsefanatisme - ja til frihet og ansvar