Se videointervju med Sandra Borch (Sp) fra aksjonen her:

STORTINGET (Nettavisen): På torsdag troppet Bondelaget opp på rådhuset i Førde med et lass med møkk.

– Vi fikk et møkkatilbud. Derfor fikk regjeringa møkk tilbake, sier Anders Felde, leder i Vestland bondelag, til Nationen.

Det etter å ha blitt tilbudt en ramme på 962 millioner kroner, eller 4,5 prosent lønnsvekst, i årets jordbruksoppgjør.

Bondeorganisasjonene, som krever 2,1 milliarder, mener tilbudet var så dårlig at de ikke engang har gått inn i forhandlinger med staten.

Les også: Kraftige reaksjoner: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkakene for eldre

Nestleder i Unge Venstre, Ane Breivik, mener møkkamarkeringen stinker.

– Det er en sterk markering, men hvis det skulle vært mer virkelighetsnært så burde de også ha losset på de milliardene av kroner de får fra staten, sier hun til Nettavisen.

Breivik, som er andrekandidat til Stortinget for Hordaland Venstre, kaller reaksjonen fra bøndene for «hårreisende».

– De ber ikke om to milliarder - de ber om over 30 milliarder. Det norske landbruket subsidieres med over 29 milliarder over statsbudsjettet. Statsbudsjettet står for over 60 prosent av landbruket. Det er tre ganger mer enn snittet i OECD-landene.

– Det er det nærmeste Norge kommer en planøkonomi. Dermed er det ganske hårreisende å kalle det en møkkapolitikk.

Bondelagene krever en inntektsvekst 48,700 kroner per årsverk. Det er et krav som vil øke matvareprisene på den jevne nordmann med cirka 400 kroner i året.

På akkord med dugnaden

Breivik legger til at jordbruket har fått tilbud om 230 millioner i klima- og miljøtiltak fra staten. Dette som en del av landbrukets klimaplan, som landbruket selv har bedt om, og som skjermer dem mot kjøttkutt.

– Går de mot dugnaden?

– Man kan si at det går mot den generelle dugnaden som alle deler av samfunnet må gjøre når vi går mot tøffere økonomiske tider. Da er det ikke plass til like mye vekst i den offentlige pengebruken, som betyr at vi må gjøre kutt over hele linja, og det kan vi ikke skjerme landbruket fra.

Les også: Ap-Skjæran om lederbyttet i Frp: – Umulig å se forskjellen på Siv og Sylvi

Her får hun støtte fra statsminister Erna Solberg (H).

– Når vi i en situasjon med moderasjonslinje la fram et kronetillegg som var like stort som det andre har fått, synes jeg det burde ha lagt et grunnlag for forhandlinger, sier hun til Oppland Arbeiderblad.

Også utenom de direkte subsidiene mener Breivik at bøndene har mye å takke staten for.

– De nyter også godt av et høyt tollvern, samarbeid om prising og avgiftsfri diesel til traktorer. Sånn sett blir landbruket blir også tilgodesett utover jordbruksoppgjøret.

Provosert

– Dette er provoserende, svarer Anders Felde, mannen som ledet møkkaaksjonen i Førde, når Nettavisen ringer opp og forteller om kritikken fra Breivik.

– Dette har med vår egen beredskap å gjøre. Det å garantere mat på bordet til folk i Norge.

– Den norske forbrukeren har fått en oppvekker i koronasituasjonen, sier han og viser til en undersøkelse fra det statlige matforskningsinstituttet Nofima fra mai 2020.

Der svarte 69 prosent av respondentene at de etter nedstengningen av Norge har blitt mer opptatt av selvforsyning og å støtte norsk matproduksjon.

– Det er slik at det må være lønnsomt, hvis ikke finner bonden seg noe annet å gjøre. Da må vi kjøpe mer mat, som for eksempel storfe fra utlandet. Og det fører til flere salmonellatilfeller, som vi så for kort tid siden.

Les også: Regjeringens nye flagg-forslag vekker oppsikt: – Hva er galt med det norske flagget?

Skulder ved skulder

Hvis staten og bondeorganisasjonene ikke går inn i forhandlinger, vil det være opp til Stortinget å fastsette rammen. Dermed sitter Frp og partileder Sylvi Listhaug med nøkkelen.

– Jeg synes at tilbudet i utgangspunktet er ganske raust. Her er det nesten en milliard som ligger på bordet, både med statsstøtte og gjennom at prisene øker. Det er det vi forbrukere som i så fall må betale, sier hun til Nationen.

Nettavisen spør Felde i Bondelaget om han er enig med Breivik om at bøndene går i mot dugnaden.

– På ingen måte. Den norske bonde og norsk næringsmiddelindustri har levert over evne etter at pandemien har slått inn. Men utfordringen er at det ikke er lønnsomt nok, verken for små bønder eller de med stordrift, svarer han.

– Nå står bøndene skulder ved skulder, uansett hva vi produserer, fordi lønnsomheten er for dårlig i norsk landbruk. Mange har produsert mat på dugnad i flere tiår og det går ikke lengre.

Sandra Borch: - Min fulle støtte

En politiker som derimot støtter aksjonen er Sandra Borch, som Nettavisen snakker med like før hun skal holde sin appell.

- Vi ser et enormt engasjement over hele landet med tanke på bonde-opprøret, sier Borch til Nettavisen.

Hun er klinkende klar:

- Jeg har bare én ting å si og det er at jeg støtter bøndene fullt ut, både i demonstrasjonen og i det kravet de nå fremmer overfor politikerne.