Den prisbelønte bedriften i Lillesand driver både slakteri, håndverksproduksjon av kjøttprodukter og har røtter tilbake til 1946. Familiebedriften er inne i de store dagligvarekjedene og konkurrerer med nasjonale aktører.

Det blir ikke lett nå konkurrentene nærmest får gratis strøm. Slik det ser ut nå, kommer strømregningen i år til å passere 8 millioner kroner, mot 1-1,5 millioner i fjor. For tiden er prisen på over 4 kroner per kWh, enda mer med avgifter.

– Strømregningen i år er blitt 756 prosent dyrere fra i fjor. Galskapen fortsetter, strømprisene bare stiger og stiger, sier en oppgitt eier og daglig leder Jens Eide til Nettavisen. Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først (bak betalingsmur).

Les også: Varsler massiv protest mot strømprisene: Samlet inn 90.000 kroner på under ett døgn

Straffes

Eide gir de omstridte utenlandskablene hovedskylden for de rekordhøye strømprisene.

– Sørlandet er nå det dyreste stedet vi overhodet kan drive en virksomhet på grunn av strømkablene. Vi straffes fordi kablene ligger i vårt område. Hele landsdelen blør, kablene er blitt en tragedie, sier en frustrert slaktemester.

Han mener Norge i alle år har klart seg uten strømkabler. Eide sier det både er «urimelig og utrolig» å straffe dem bare fordi de ligger i et område der strømmen sendes til utlandet.

– Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå hvorfor vi ikke klarer å ha en felles strømpris her i landet. Selv om det er ulike kraftselskaper, skjønner jeg ikke hvorfor det ikke går an å leie strømnett. Vi burde kunne overføre billig strøm fra Nord-Norge og Midt-Norge via Sverige og tilbake til Norge.

– Men jeg er jo bare en enkel slaktemester, sukker han.

Les også: De skyhøye strømprisene stiger - nå fryktes ville ekstrempriser

Kostbar kjøling

Lys og varme utgjør bare en liten del av den totale strømregningen til bedriften han leder. Kjøling er stikkordet for kjøtt- og pølseprodusenten.

Hele prosessen starter med å slakte dyret, der en temperatur på 37-38 grader må kjøles ned. Eide sier at alle lokalene til enhver tid er nedkjølt, både kjølelager og produksjonslokaler skal holde 2-4 grader.

– Jo kaldere, desto bedres. Så skal kjøttet foredles og må varmes opp til 74 grader, for så å kjøles ned og eventuelt fryses. Alt dette krever enorme mengder med energi, forklarer han.

Eide sier de i perioder har bundet strømprisen, men en binding nå ville skje til «noen astronomiske priser». De valgte derfor spotmarkedet, prisforskjellene er minimale. Bedriften er altfor liten til å få de gunstige strømavtalene som de store kraftkrevende industribedriftene nyter godt av.

Stor medfølelse

Jens Eide AS konkurrerer i et nasjonalt marked i de store kjedene mot landsdekkende slakteriprodukter som Gilde, som kan flytte om på produksjonen.

– Jeg fikk akkurat en telefon fra en kollega som ringte for å støtte meg, ikke for noe annet. Han hadde stor medfølelse og betalte to øre per kWh, jeg betaler fire kroner.

– Det blir bare nye og nye rekorder, og politikerne skal hele tiden utrede. De skjønner ikke hvilken respektløs handling og holdning det er for oss som prøver å skape trygge og gode arbeidsplasser, sier en frustrert bedriftsleder.

Vanligvis har familiebedriften en margin på 3 prosent. I fjor omsatte de for 168 millioner kroner og tjente 5,8 millioner før skatt. De økte strømprisene tar nå hele marginen.

Les også: Lompebakeri frykter de skyhøye strømprisene: – Da er det kroken på døren

Investeringsstopp

– I beste fall håper jeg at vi går i balanse i år. Jeg skal ikke svartmale situasjonen helt, men vi kjemper med nebb og klør for å holde omsetningen i gang. Vi kan ikke bare flytte produksjonen.

– Jeg trodde Arbeiderpartiet levde av arbeidsplasser, men hvis de ønsker en del av landet uten næringsliv, er det bare å fortsette på denne måten. Da tar de livet av alt.

– Har dere måttet ty til permitteringer?

– Nei, men vi har stoppet alle investeringer. Vi har nye produksjonslokaler, der prosessen startet 5. juli i fjor. Hadde vi visste det vi vet i dag, ville det ikke vært aktuelt med de nye lokalene. I tillegg har vi investeringer i maskiner og utstyr. Bare de siste ukene har vi fått nye produksjonslinjer for seks millioner kroner.

Les også: Reagerer på usynlig strømgrense: – Det er bittert

Galskap

Det er et strømopprør på gang på Sørlandet i Arbeiderpartiet. Eide er opptatt av at noen setter et ansikt på det han betegner som «galskap».

– Så hva er din appell til politikerne?

– Det må handling til umiddelbart, slik at vi får muligheter til å drive til samme vilkår, er det klare svaret.

– Dere kan ikke legge på prisene som følge av de økte strømprisene?

– Nei, da ville ingen ha valgt våre produkter. Vi har allerede i dag en forskjell på 10-30 prosent og har ikke muligheter til å legge prisene med det samme. Da ville prisforskjellen ha blitt 30-40 prosent.

Eide sier at i den grad de kan, øker de prisene som følge av høyere drivstoffkostnader, emballasjekostnader, høyere lønnsutgifter og økning i andre faste kostnader.

50-årsjubileum

I juni neste år kan for øvrig 66-åringen se tilbake på 50 år i familiebedriften han overtok fra foreldrene. Da han overtok, var det 16 ansatte, nå er det 90 ansatte under sesongtoppene.

– Min jobb er mitt liv og min hobby. Dette er en jobb jeg har med meg 24 timer i døgnet året rundt. Barna ønsker å ta bedriften videre, men ingen ønsker å ta over hvis det ikke er noe igjen. Da er det ikke mange som ønsker å være gründer og bygge landet.

Familiebedriften har vokst til 10.000 kvadratmeter med lokaler, og Eide har også bygd ut 15 leiligheter for at sesongarbeidere har et sted å bo.

– Hele staben består av lokal god arbeidskraft, men det er ikke bare å gå på gata for å finne en god håndverker. Vi må til land som Litauen og Polen for finne en god slakter.

Jens Eide AS er tidligere norgesmestere i spesiallagde pølse. De har fått pris for øko-produkter, for innovasjon og for Norges beste spareribs.