Slakter Orkla - tjener fett

Investoren Christian Sveaas hadde mange gode grunner for å selge unna Ringnes. 250 millioner gode grunner for å være mer nøyaktig.

20.02.04 13:52

En mann som til nå har sluppet billig fra mediestormen om salget av mesteparten av den norske bryggerinæringen til danske Carlsberg, er investoren Christen Sveaas.

Den relativt anonyme investoren tjente en milliardformue på aksjer, eiendom og shipping før han gikk på en solid smell på begynnelsen av 2000-tallet.

I dragsuget gikk hans store aksjepost i Orkla, og på papiret sitter han nå kun igjen med drøyt 50.000 aksjer i industrikonglomeratet.

Nære bånd til Hagen
Likevel sitter han i styret, og han har meget nære økonomiske bånd til Rimi-kjøpmann Stein Erik Hagen, som er selskapets tredje største aksjonær.

I de offisielle aksjonærlistene står det ikke at Sveeas har alt å tjene på å få opp aksjekursen i Orkla.

Sveaas har nemlig en opsjon som gir ham rett til å kjøpe 3,6 millioner aksjer. Prisen er 147,70 kroner, og retten går ut 1. oktober i år. Sveaas har altså veldig mye å tjene på at kursen stiger kraftig før den tid.

Hastverk med å selge
I virkeligheten har han enda mer hastverk. Gjennom selskapet sitt, Kistefos, har Sveaas også en terminkontrakt på ytterligere 1,339 millioner Orkla-aksjer. Den forfaller om under en måned, nærmere bestemt 18. mars.

Både opsjonen og terminkontrakten ville vært verdiløs hvis ikke Orkla-kursen steg til værs innen henholdsvis 18. mars og 1. oktober.

Beslutningen om å selge unna Carlsberg-aksjene løste alle disse problemene på en gang. I dag er Orkla-kursen 197 kroner, og Christen Sveaas verdiløse opsjoner og terminkontrakter er verdt nærmere 250 millioner kroner.

Det er godt betalt for å selge unna landets mest kjente ølmerker til Danmark.

Følg Orkla-aksjen på Oslo Børs her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.