*Nettavisen* Økonomi.

Slakter statens konsulentbruk

Foto: (Scanpix)

Staten kjøpte konsulentoppdrag for 2,3 milliarder i fjor. Ifølge Riksrevisjonen skjedde dette oftest uten anbudsrunder eller skriftlige kontrakter.

05.12.03 07:11

Det kommer fram i den største undersøkelse av konsulentbruk i staten noensinne. 74 virksomheter er gransket på oppdrag fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet, blant annet samtlige departement, tilsyn, direktorater og en rekke andre forvaltningsorgan, skriver Aftenposten.

I åtte virksomheter var utgiftene til konsulenter høyere enn de ordinære lønnsutbetalingene. Blant disse er Helsedepartementet, Arbeidsdirektoratet, Vegdirektoratet og Statens jernbanetilsyn.

54 virksomhetene opplyser at de ikke hadde skriftlige kontrakter for alle sine konsulentengasjement i 2002. Anbudsrunder ble gjennomført i bare i to av ti tilfeller.

Riksrevisjonen skriver videre i sin rapport at "konsulentkjøpene i noen grad deles opp for å unngå konkurranseutsetting", noe som er et klart lovbrudd. Hovedregelen er at det skal være konkurranse mellom flere tilbydere ved kjøp av konsulenttjenester til en verdi over 200.000 kroner, melder NTB.

Også evalueringen av konsulenttjenestene sviktet, mener Riksrevisjonen. Bare 21 prosent av virksomhetene evaluerer all konsulentbruk.

– Dette er en svært viktig rapport. Vi vil ikke kommentere den før vi har fått tid til å studere den grundig, sier arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman (H) i til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.