*Nettavisen* Økonomi.

Slakter WGI-regnestykke

«Plyndring» og «tenk på et tall», sier finansekspert Tore Leite ved Norges Handelshøyskole om verdivurderingen av «nye WGI».

12.04.05 12:39

I et forsøk på å verdivurdere Aspiritus, som har kjøpt WGI, legger nemlig «finansmannen» Jost Steinbruchel frem regnestykker som ville revolusjonert finansiell teori dersom de hadde fått gjennomslag.

I materiellet som presenteres for medlemmene i WGI, som nå får tilbud om å kjøpe aksjer i Aspiritus, fastsettes verdien av selskapet til 750 millioner euro, eller rundt seks milliarder kroner.

Teller dobbelt
Måten Steinbruchel & co. kommer frem til dette tallet på, er mildt sagt oppsiktsvekkende.

  • Først refereres det til verdien av medlemsmassen som selskapet har kjøpt fra WGI. Med utgangspunkt i det som påstås å være en industristandard ved oppkjøp av spillselskaper, prises medlemsmassen på 450.000 medlemmer til mellom 400 og 600 millioner euro.
  • Deretter tar Aspiritus utgangspunkt i overskuddet til WGI fra 2004, som oppgis til 30 millioner euro. Ved å gange opp dette med en multippel på 20, gir dette et verdianslag på 600 millioner euro.

Og så kommer Steinbruchels revolusjonerende tanke. Han slår kort og godt sammen de to ulike metodene for verdivurdering.

Ved å telle dobbelt kommer Aspiritus dermed frem til et verdianslag på Aspiritus på 1,2 milliarder euro, eller rundt 10 milliarder kroner.

Men etter å ha telt dobbel, viser Steinbruchel sitt storsinn ved å gi medlemmene en «rabatt» slik at verdivurderingen blir 750 millioner euro.

Uansett: En indikasjon på at verdivurderingen ikke er så veldig godt fundert, er at resultatet blir 1,2 milliarder i pressemeldingen om transaksjonen, mens det blir 1,0 milliarder i intern informasjon til medlemmene.

- Plyndrer investorene
- Jeg ser ikke at dette er noe annet enn en metode for å plyndre investorene. Dette blir ikke noe annet enn å tenke på et tall, sier førsteamanuensis Tore Leite ved Norges Handelshøyskole. Han har blant annet børsnoteringer som sitt spesialfelt.

- Det er umulig å ta dette seriøst. Jeg tror de må ha hatt det gøy da de festet dette på papiret, sier Leite, som synes hele opplegget er så lite seriøst at det er vanskelig å kommentere.

- Det er vanskelig å si noe faglig fornuftig om dette, sier Leite.

Gleder Telenor-aksjonærene
Dersom Steinbruchels metode hadde fått gjennomslag, kunne det for eksempel gledet aksjonærene i Telenor. Det er ikke uvanlig at finansmiljøet setter en pris på kundemassen for å anslå verdien av et teleselskap. Dette er en alternativ metode til å beregne verdien av selskapet basert på overskudd.

Det blir som om en husselger først skulle ta utgangspunkt i taksten og deretter slå denne sammen med potensielle leieinntekter for huset, og bruke summen av disse som salgsverdi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag