Torsdag protesterte folk mot de høye strømprisene over hele Norge.

Regjeringens strømstøtte var også tema for torsdagens debatt i NRK, hvor debattant Konrad Henriksen langet ut mot olje- og energiminster Marte Mjøs Persen.

Se innslaget her:

Strøm-støtte innebærer at staten i desember dekker 55 prosent av strømregningen over 70 øre. Men selv om dette høres bra ut, har svært mange nordmenn mottatt gigantiske strømregninger for desember de siste ukene.

Gjennomsnitt

Problemet er at regjeringen tar utgangspunkt i gjennomsnittprisen gjennom måneden, som kan være veldig mye lavere enn hva folk i realiteten betaler for strøm på enkelte dager. Ved siden av det kommer avgifter og nettleie.

Les også: Slik leser du strømregningen din

Konsekvensen blir at de fleste får en strømstøtte på knapt 30 prosent av det totale strømregningen, langt unna regjeringens 55 prosent.

Fredrik Solvang viste til at på hans egen strømregning fikk han en kompensasjon på 26 prosent, altså omtrent like mye som regjeringen tar inn i moms på strømmen, og veldig langt unna 55 prosent.

Les mer her: Fredrik Solvang får ikke strømstøtten regjeringen fortalte om. Her forklarer han hvorfor

–Hvorfor er ikke 55 prosent 55 prosent? 'spurte han olje- og energiminster Marte Mjøs Persen i Debatten.

– Det er 55 prosent av en gjennomsnittlig kraftpris som vi dekker. Vi bruker nå 14 milliarder kroner som går tilbake til norske strømbrukere. Det er historisk, svarte Persen, som påpekte at regjeringen nå øker støtten til 80 prosent for januar.

Les også: Hamrer løs på regjeringen: - Redd bølge av konkurser

Ikke imponert

Konrad Henriksen deltok også på Debatten. Henriksen, som bor i Namsos, fikk 7.000 kroner i strømregning i desember, men ingen strømstøtte, siden snittprisen i hans strøm-region er litt lavere enn 70 øre.

Henriksen var lite imponert over hva strømministeren la frem. Han var provosert både over at han ikke får støtte selv og hvor lav den i realiteten er for de som faktisk får den.

Les også: Torsdag protesterer hele Norge mot strømprisene - Trond har løsningen

– Jeg hører store ord, men det ligger lite bak, uttalte han om ministeren.

– Når vi kommer ned på 20 prosent i strømstøtte, er ikke det noe annet enn en hån mot den norske skattebetaler og det norske folk, sa Henriksen.

– Det er tragisk at det ikke gjøres mer, for på toppen av dette har har vi jo nettleien også, og ofte har jeg større nettleie enn strømregning, sier han.

Han påpeker at den kraftige økningen i strøm kommer samtidig som prisene øker på andre områder i Norge.

Les også: Alexander (39) har aldri stemt eller vært engasjert politisk – nå står han i front for et strømpris-opprør: – Nå er det nok

– Jeg synes det er skremmende den utviklingen som skjer, renten går opp, drivstoffpriser går opp, matvarene går opp og så har du strømprisene, sa han, og rettet igjen skytset mot Persen.

– Det dere gjør er ingenting, sa han.

Har ikke råd

I debatten deltok også Ann Helen Fevang, som er strømaksjonist. Hun la vekt på at strømsjokket gjør at mange sliter.

– Det gjelder spesielt de som har lite fra før, selv om de ofte ikke tør komme med sine stemmer, sa Fevang, som viste til at de hadde noen bekjente som har en inntekt på 14.500 i måneden og hvis de får bostøtte, får de 17.100. Samtidig var kostnadene uten strøm på rundt 13.000 kroner i måneden, så med dagens strømpriser gikk de i minus.

Les alt om strømpriser her.