Gjennom helgen har uroen spredd seg i flere land etter at nisjebanken Silicon Valley Bank kollapset. Banken ble fredag satt under konkursbeskyttelse. Søndag ble også New York-banken Signature Bank stengt av myndighetene. I Norge er Oslo Børs nede med over to prosent mandag formiddag.

Amerikanske myndigheter kunngjorde natt til mandag i norsk tid at alle kunder av SVB får tilgang til midlene sine.

Stort dilemma for sentralbankene

Investor Peter Hermanrud mener bankkollapsen kan gjøre kampen mot inflasjon tøffere.

– Kanskje er man nå ved veis ende. Den store utfordringen er at hvis du ikke øker renten, så setter inflasjonen seg, og det er verre enn alt. Det er et ganske stort dilemma for sentralbankene. De må veie risikoen for økonomisk kollaps og risikoen for at inflasjonen setter seg opp mot hverandre. SVB er åpenbart en gamechanger i så måte, sier han til Dagens Næringsliv.

Må regulere strengere i forkant

Hermanrud mener det var riktig av den amerikanske staten å ta kontroll over situasjonen.

– Det er lett å tenke at de slemme bankfolkene får klare seg selv, men når du først har kommet i denne situasjonen, har du ikke noe valg. Dette handler ikke om å redde bankfolkene, men om å redde økonomien. Her kunne man fått en tillitskrise og dermed finanskrise. Det man er nødt til å gjøre nå er å regulere strengere i forkant av krisen, slik at dette ikke skjer igjen.

Trekker 2008-paralleller

Også Norne Securities trekker frem at styringsrenteforventningene er kraftig endret etter SVB-nyheten.

– Bankuroen rundt Silicon Valley Bank (SVB) har gitt en global kollaps i styringsrenteforventningene, fra over 5,6 prosent i USA til under 5,1 prosent! Litt mindre andre steder, men også markert. SVB kollapser samme helg som Bear Stearns gikk over ende i 2008, og mange trekker 2008-paralleller nå. Det er det neppe grunnlag for, skriver Norne Securities i deres ukentlige rapport.

Selskapet mener rentetoppen straks er her.

Analysesjef Petter Slyngstadli forteller at det trolig ikke vil ha noen direkte effekt på kronekursen, men kan påvirke indirekte. Investorer kan redusere deres risikoeksponering.

– Det gir som regel svakere krone, ettersom kronen er en liten og perifer valuta. «Risk off» gir også som regel svakere oljepris og påfølgende kronesvekkelse, sier Slyngstadli til Nettavisen.