Gå til sidens hovedinnhold

Slår alarm før «Black Friday»: - Mer attraktiv for ondsinnede hackere

Ber folk være på vakt.

«Black Friday» og «Cyber Monday» nærmer seg med stormskritt. Vanligvis er det en dag, hvor det kryr av folk i butikkene og på kjøpesentrene. Men i år har koronapandemien snudd alt på hodet. Folk oppfordres til å holde seg hjemme, og dermed flyttes store deler av handelen over på nett.

Les også: Advarer mot Black Friday-svindel - dette må du sjekke før du kliner til

Vel og bra, når du kan sitte hjemme i sofaen og med noen enkle tastetrykk har kjøpt deg en ny flatskjerm eller lignende. Men dette er enda bedre for andre med uredelige hensikter.

- I Norge forventer NHO rekordhøy netthandel frem mot jul, og blant årets shoppere vil det utvilsomt være mange som har mindre erfaring med netthandel. Nettopp dette gjør årets handlesesong enda mer attraktiv for ondsinnede hackere, skriver data- og internettsikkerhetsselskapet Check Point i en pressemelding.

80 prosent økning

Selskapet opplyser at fra og med den første uken i november, så eksploderte antall utsendelser av falske e-poster, såkalte phiskingkampanjer som inneholdt ulike spesialtilbud eller «special offers». Sammenlignet med snittet i oktober, var økningene på svimlende 80 prosent. Grafen nedenfor viser den store økningen i svindelforsøk fra slutten av september, og frem til midten av november.

Bruker kjente merkevarer

En av hackernes favorittmetoder er å bruke kjente merkevarer, siden det vil ofte fange opp oppmerksomheten til mottakeren. Ved å trykke på en eller flere lenker blir man sendt videre til en falsk nettside som kan se nærmest identisk ut som originalen. I adressen til avsenderen kan det også stå «Amazon» eller lignende, noe som gjør det enda vanskeligere for uerfarne nettshoppere å skjønne at det er svindel.

- Koronapandemien gjør at mange flere enn før handler på nettet i år. Derfor forventer vi dessverre rekordhøy aktivitet fra hackere, spesielt på Black Friday og Cyber Monday, sier Nils-Ove Gamlem, teknologisjef i Check Point Norge.

Derfor har de listet opp følgende sikkerhetstips for nettshoppere:

1. Vær på vakt mot tilbud med svært store rabatter.

2. Del aldri innloggingsdetaljene dine, og unngå å bruke samme passord flere steder.

3. Vær alltid skeptisk til e-post om at du må resette passordet ditt.

4. Sjekk språket i tilbudet – skrivefeil og dårlig språk er tegn på svindel.

5. Se etter hengelåssymbolet ved siden av nettadressen, eller S-en i HTTPS. Mangler S-en eller låsen er det et stort rødt flagg.

6. Vær på vakt for copycats, med domener som ligner kjente merkevarer.

7. Bedrifter og organisasjoner bør ta i bruk teknologi som fanger opp phisking-forsøk.

Kommentarer til denne saken