– Varehandelen vokste enormt under pandemien, og særlig handel på nett. Her tror vi ikke det er noen vei tilbake. Netthandel av både varer og tjenester fortsetter å vokse, og konkurransen for norske virksomheter skjerpes, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, i en pressemelding.

Utenlandske aktører har fordeler

Problemet er bare at utenlandske konkurrenter er bare et tastetrykk unna. Derfor mener han det er viktig at de norske bedriftene har like vilkår som de utenlandske nettbutikkene, og de globale, digitale markedsplassene.

Les også: Nordmenn satte rekord: Brukte 58 milliarder på netthandel i andre kvartal

Toll på tekstilvarer, momsunndragelse, selskapsskatt og miljøkrav til produktene som selges til norske forbrukere, er eksempler på hvordan norske virksomheter opplever ulike vilkår sammenlignet med utenlandske aktører.

- Til sammen gir dette utenlandske nettaktører og plattformselskaper en urettmessig konkurransefordel sammenlignet med norske aktører. Det skader virksomheter, arbeidsplasser og hele samfunnet, sier han.

Må ta grep

Derfor retter Kristensen seg mot den nye regjeringen.

- Det haster med en gjennomgang av skatte- og avgiftssystemet og hvordan vi fremmer miljøkrav i alle kanaler, sier han.

Les også: Koronapandemien skaper trøbbel for Black Friday: - Vil se økte priser

Han mener dette ikke er tiden for å diskutere høyere skatter- og avgifter, men en smartere innretning.

- Skatte- og avgiftspolitikken burde stimulere til innovasjon og grønn omstilling, men i dag er den for ofte til hinder for nettopp dette. Et eksempel er merverdiavgift på reparasjonstjenester. Dette er saker vi vil jobbe tett med en ny regjering om i årene som kommer, sier han.

Les også: Zara-eier slår «knock-out» på Hennes & Mauritz i andre kvartal

Bedre tall for klesbutikkene

Klesbransjen og skobransjen ble ganske hardt rammet av koronapandemien, siden folk trengte mindre klær til både jobb og festligheter.

De siste månedene har imidlertid folk begynt å gå i butikkene å kjøpe klær igjen, viser konjukturanalysen til Virke, som ble offentliggjort mandag.

Virke skriver at prognosen for verdivekst klesbutikkene i 2021 er på sju prosent, mens prognosen i 2022 er 8 prosent.

- At folk er mer ute på fest og feiringer, mer ute på byen og mer på kontoret løfter salget. Men vi tror disse veksttallene er midlertidige, skriver sjeføkonom Lars E. Haartveit i presentasjonen.

Også skobransjen ventes å få tilbake kundene. I beste fall er vi tilbake til 2019-nivå i 2022, kommer det fram. Det var en nedgang på 18 prosent i fjor, men prognosen for 2021 er ventet verdivekst på 9 prosent. I 2022 er pronosen for verdivekst 11 prosent.