Fredag morgen kom nyheten om at Tesla har kuttet betraktelig i prisene. Én av de mest populære bilene får et priskutt på 120.000 kroner. Modell Y går fra en pris på 519.990 kroner til 399.990.

Model 3 blir også satt ned i pris.

Spår kollaps

Tesla forklarer prisnedgangen med lavere produksjonskostnader.

– For til tross for betydelige utfordringer i 2022, med halvledermangel, energikrise, logistikkbegrensninger og koronarestriksjoner, sier Tesla at de fortsatte å legge grunnlaget for fremtidig vekst, ved å regionalisere produksjon og forsyningskjeder, skriver Broom.no.

Nå spår investor Robert Næss en kollaps i bruktbil-markedet.

«Tesla kutter prisene og Model Y koster nå 502.000 som er ned med 112.500. Det kommer til å gi en kollaps i bruktmarkedet siden alle de 512 brukte på finn er priset langt høyere enn dette. Men, det kan også får større konsekvenser» skriver Næss på Twitter.

Den andre konsekvensen han spår er et generelt priskutt i elbiler.

Ned 100.000 kroner

Næss sier til Nettavisen at han tror Tesla-prisene på modell Y skal «ganske betydelig ned».

– Jeg sjekket Y- modell på nettet, og da kostet den billigste brukte modellen 510.000 kroner. Alle de andre lå til en vesentlig høyere en pris. Jeg tror nok de fleste Tesla-eiere må ta et tap, kanskje på drøyt 100.000 kroner, sier Næss.

– Selv har jeg en to år gammel modell til salgs for 548.000 kroner, men jeg tror ikke jeg får den prisen, tilføyer han. Næss tror mange bilforhandlere også må ta et tap, for det som i fjor var Norges mest solgte bilmerke.

– Er det noe fast forhold mellom prisen på nye og brukte biler?

– Nei, det er ikke et gitt mønster, og i fjor sommer kostet en brukt Tesla mer, fordi det var håpløst å få tak i nye biler. Men nå vil Tesla-kjøperne helle vente to-tre uker på en ny enn en brukt.

Kun timer etter at Musk gratulerte Tesla-eiere i USA med ny autopilot-funksjon, ble det massekollisjon i en tunnel nettopp på grunn av den nye funksjonen. Reporter: Thomas Bløndal.

Opp 40 prosent

Tesla har annonsert at de skal selge 40 prosent flere biler på verdensbasis i år, opp fra 1,3 millioner biler i 2022 til,1,9 millioner i år. Med de nedgangstidene som ligger foran oss, tror Næss at elbilprodusentene må kutte prisene for å bli konkurransedyktige.

– I en resesjon kan de ikke bare øke salget med 40 prosentene. Spørsmålet blir jo om de andre produsentene følger etter. Kan Tesla plage de andre produsentene som har høyere kostnader og ikke har sjansen til å ta igjen dette på pris?

– Men jeg heller mer til at de andre har god kontroll på marginene og kutter prisene etter hvert, sier Næss.

Tesla-aksjen har stupt med 66 prosent siden begynnelsen av 2022 (se grafen under). Fredag starter aksjen med en nedgang på 5 prosent etter en klar oppgang tidligere denne uken. Næss tror aksjen kan falle mer.

– Inntjeningsestimatene til sier at omsetningen til Tesla skal øke med 33 prosent i 2023, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Selv om produksjonen skal opp 40 prosent, skal prisene ned med kanskje 16 prosent fra i fjor.

– Estimatene er kommet betydelig ned, men Tesla meldte at de prioriterer volum fremfor resultat. Jeg tror de går Fra rekordlønnsomhet til en lavere lønnsomhet, sier investeringsdirektøren.