Fra og med 1. juli opphører særavgiften på alkoholfrie drikkevarer i Norge. Avgiften forsvinner etter at regjeringen ble enig med Frp om å fjerne avgiften i revidert nasjonalbudsjett.
Truer folkehelsa
Både sukkerholdig brus og lettbrus får et avgiftskutt. Dagligvarebransjen sier til Nettavisen at avgiftskuttet vil komme forbrukerne til gode.
– Dette er helt forferdelig, eksperter i hele verden er enige om at man må hjelpe folk å spise sunnere gjennom sunn skatteveksling. Fjerning av avgift på sukkerholdig brus vil gjøre det motsatte, sier Jøran Hjelmesæth til Nettavisen.
Som Norges fremste ekspert på fedme understreker han at et av de viktigste virkemidlene for å motvirke fedme er å øke prisen på usunn mat, og senke prisen på sunn mat.
LES OGSÅ: Ekspertene med sukker-varsko - men tallene viser noe annet
Bekymret
Hjelmesæth er ikke alene om bekymringen. Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket skrev nylig på Forbrukerrådet.no følgende:
«Folkehelsesituasjonen knyttet til overvekt og fedme er svært alvorlig. Situasjonen tilsier at alle kjente, tilgjengelige og effektive tiltak må tas i bruk. Når regjeringen nå velger å gi fra seg et av de mest effektive tiltakene for bedre folkehelse, må det komme andre effektive tiltak som kan motvirke lavere pris på brus».
LES OGSÅ: Ny forskning: - Vegetarisk diett har innvirkning på hvor alvorlig koronasyk man blir
Hjelmesæth sier til Nettavisen at medlemmene av Nasjonalt råd for ernæring er svært bekymret for det kommende avgiftskuttet på brus.
– Det er svært dårlige nyheter for folkehelsen. Noen vil kalle det krise, sier han.
– Folk vil både kjøpe og drikke mer sukkerholdig brus. Vi vil få økt forekomst av fedme og sykdommer knyttet til overvekt.
Konsekvenser for barn og unge
Én million voksne nordmenn lider av fedme. Men det er ikke denne gruppen eksperten er mest bekymret for. Ifølge Hjelmesæth drikker denne gruppen allerede lettbrus.
– Sukkerbrusen er viktigst for barn og unge. Jeg tror derfor fjerningen av særavgiften blir verst for de unge. De vil antagelig drikke mer sukkerbrus, og få økt risiko for sykdom, sier han.
Men understreker at det i praksis kan ramme alle nordmenn, også de som er normalvektige.
LES OGSÅ: Rema lover prisfest på snop og snus: - Kommer til å få et stort utslag
Ernæringseksperten uttrykker også bekymring for sårbare grupper – folk med lav utdanning og inntekt.
– Vi vet at det er en gruppe som er mest utsatt for negativ påvirkning når det blir avgiftslettelse på usunn mat, understreker Hjelmesæth.
Dommedagsprofetier
Næringspolitisk talsperson i Frp, Sivert Bjørnstad, mener fedmeekspert, Jøran Hjelmesæth overdriver.
LES OGSÅ: Leverte over 15 millioner liter mer melk til Tine
– Det her bærer preg av dommedagsprofeti, og et worst case scenario. Jeg tror folk flest klarer å ta kloke valg, sier han til Nettavisen.
– Dette er et oppkonstruert problem. Hvis det er så farlig med sjokolade eller brus, må man forby det, sier han ironisk.
– Mitt motto som politiker er at jeg skal ha mindre makt over folk. Det får være grensen for hvor mye politikere skal styre folks valg.
Tusenvis at nye arbeidsplasser
– Hvorfor var det så viktig å avskaffe særavgiften på brus?
– Grunnen er for å sikre norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. Stengte korona -grenser har skapt tusenvis av nye arbeidsplasser i dagligvarebransjen, sier Bjørnstad.
Han hevder det har gitt mange arbeidstakere med hull i CVen en bedre mulighet for å komme seg ut i jobb.
– Hvis vi kan strekke ut en hånd til de som mangler uformell kompetanse og i tillegg bidra til at forbrukerne handler i Norge i stedet for over grensen, er det riktig politikk, mener han.
LES OGSÅ: Samler seg rundt krav til Coca-Cola: – Dette er bekymringsfullt
Bjørnstad fremhever at det ville vært en økonomisk tragedie for Norge hvis de nye arbeidsplassen som oppstod under koronaen ville forsvinne.
Mindre forbruk
Selv om dagligvarebransjen har varslet at det nå blir priskutt på brus, tror han ikke forbruket vil øke, og viser til Danmark som kuttet i avgiftene for å hindre grensehandel til Tyskland.
– Avgiftskuttet ga mindre forbruk i Danmark, og folk sluttet å hamstre i utlandet.
Han mener det er lett å kjøpe for mye når man handler på grensa. Bjørnstad tror det i seg selv kan føre til et stort forbruk av usunne mat og drikke.
– Vi er helt enig at sukkerforbruket må ned. Men vi må ha tillit folk. De fleste har tross alt et normalt konsum, og det kommer til å gå bra. Det er bedre å bruke penger på brus i Norge enn Sverige.
Tilbakeviser kritikken
Fedmeekspert, Jøran Hjelmesæth vil ikke gå med på at han overdriver helserisikoen avgiftskuttet kan gi.
LES OGSÅ: Stans i grensehandel ga rekordår for Coop: Nå satser de på å vokse mer
– Jeg respekterer at vi har forskjellige perspektiver her. Men jeg mener at folkehelsa er viktigere enn næringslivet i denne saken. Jeg støtter meg til WHO (verdens helseorganisasjon), internasjonale forskning og konsensus på feltet.
Redusert pris på brus
Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, opplyser til Nettavisen at avgiftskuttet tilsvarer 1,82 kroner per liter uten mervediavgift. For 1,5 liter brus kan priskuttet bli 2,73 kroner per liter.
– Det som er sikkert er at hele avgiftsbortfallet kommer forbrukerne til gode, sier Søyland.
Konkurrenten Rema 1000 lover også at kuttet skal komme forbrukerne til gode
– Lavere avgifter betyr at vi betaler mindre for varene, og kan gi lavere priser i butikk. Vi liker lavere priser og ønsker å gi hele dette avgiftskuttet til kundene.
Det sier pressetalsmann i Rema 1000 Torkel Fjørtoft til Nettavisen. Han kan ikke si nøyaktig hvor stort kuttet blir for kundene, men lover billigere brus.
Coops kunder vil også kunne handle billigere brus.
– Coop skal la alle avgiftskutt komme forbrukere, som også er våre medeiere, til gode - krone for krone, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge til Nettavisen, og tilføyer:
– Samtidig er det verdt å minne om at enkelte produsenter har varslet prisøkninger på deler av dette sortimentet fra 1. juli. Vi håper avgiftskuttet bidrar til å redusere grensehandelen, noe som bidrar til flere, norske arbeidsplasser, sier Kristiansen.
Helse
– Hva tenker dere om helseperspektivet?
– Når det kommer til helseperspektivet har NorgesGruppen jobbet aktivt og systematisk over tid med å hjelpe kundene til å ta sunnere valg, sier kommunikasjonssjefen i Norgesgruppen, Kine Søyland.
– Dette arbeidet og fokuset fortsetter med uforminsket styrke, og blir enda viktigere fremover når rammevilkårene endres, sier Søyland.
Harald Kristiansen i Coop sier at også at de har fokus på at handlekurven skal bli sunnere.
– Vi signerte også for kort siden en ny intensjonsavtale for sunnere kosthold med myndighetene, og forventer at det vil komme konkrete tiltak som følger opp denne avtalen, sier Kristiansen.