*Nettavisen* Økonomi.

Slår varsko om Norges fremtid

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

- Skjer dette, vil det ha betydelige konsekvenser for økonomien, sier Ketil Solvik-Olsen.

25.08.12 15:32

DnB Markets og oljeanalytiker Torbjørn Kjus kom onsdag med en ny prognose som heller iskaldt vann i årene til oljeoptimistene.

Årsaken er at de nå ser for seg at oljeprisen kun skal én vei de neste årene - rett nedover.

- Dette er ikke akkurat gode nyheter for Norge?

- Nei, det er ikke det. Men det er likevel en god nok pris til at det aller meste i Nordsjøen vil kunne rulle og gå, men veksten i investeringene vil kunne flate ut og falle i 2015, sier Torbjørn Kjus til Nettavisen NA24.

Les mer her: Elendig spådom for annerledeslandet

Mørke skyer
Dette får FrPs finanspolitiske talsmann til å frykte for fremtiden.

- Hvis DnB har rett vil det ha betydelige konsekvenser for norsk økonomi, sier Ketil Solvik-Olsen til Nettavisen NA24.

Han peker på at dette i første omgang ikke vil påvirke statsbudsjettet, men at næringslivet og folk flest vil bli de skadelidene ved lavere eksportverdi av olje og gass.

- Viktigere er det at en reduksjon i investeringer vil ha direkte effekter på den økonomiske aktiviteten. Oljenæringen er en enorm katalysator. I 2013 forventes investeringer på rundt 194 milliarder, opp fra rundt 60 milliarder for ti år siden, sier Solvik-Olsen.

- Knuser krisetiltakene
Han setter denne summen opp mot krisetiltakene som skulle redde Norge fra finanskrisen.

- Når man vet hvordan regjeringen skryter av effektene fra finanskrisepakken på 20 milliarder, så kan man tenke seg hva 134 milliarder i nettoøkning årlig må bety for aktiviteten i norsk økonomi, sier Frp-toppen.

Investeringene på norsk sokkel ser ut til å sette nye rekorder til neste år da Statistisk sentralbyrå spår investeringer for 194,3 milliarder kroner.Men DnB kom onsdag også med sine økonomiske spådommer der de ser for seg at tempoet i investeringene blir lavere, med en anslått vekst fra 20 prosent i år, til henholdsvis 7 og 5 prosent i 2013 og 2014.

I 2015 tror de at en lavere realoljepris bir en utflatning i investeringsnivået.

Olje- og gassvirksomheten står for en femtedel av den norske verdiskapning og nær halvparten av den samlede norske eksporten og er svært viktig for norsk økonomi.

Solvik-Olsen mener mange ikke ser hvor mye oljenæringens investeringer betyr for norsk økonomi.

- Nedturen vil trolig bli hardere enn man kan se for seg. Hvis det går ned til 53 milliarder er det nivået vi var på i 2002 og 2003.

- Rammer arbeidsplasser
DnB Markets ser for seg oljepriser for 2013, 2014 og 2015 til 107 dollar, 102 dollar og 100 dollar - mot tidligere anslåtte 120 dollar. I 2020 vil prisen kun være på 90 dollar, tilsvarende 77 dollar justert for inflasjon.

Skulle dette inntreffe ser Solvik-Olsen for seg at konsekvensene blir dramatiske for mange ansatte.

- Dette er ikke en utvikling som skjer over natten, men arbeidsplasser vil forsvinne med redusert investeringsnivå. Samtidig tror jeg mange nordmenn vil oppleve å ha trygge jobber i lang tid enda. På sikt kan det nok spøke mer for innleid arbeidskraft fra utlandet. Det opplevde vi også da finanskrisen slo inn over oss.

Etterspør bedre gjetning
Frp-toppen tror at det er mange ledere i Norge i dag som rett og slett ikke tar innover seg at landet befinner seg i en helt spesiell situasjon.

- En del ledende politikere og næringslivsfolk later å tro at Norges økonomiske situasjon nå skyldes at vi er uovertrufne når det gjelder beslutninger, teknologi, et cetera. Når Stoltenberg reiser rundt i verden og later som om et høyt skattenivå og stor offentlig sektor er sentrale elementer for gode økonomiske tider, da er han ikke forberedt på tider med lavere oljepriser. Det er ikke bare vår «ufeilbarlighet» som har gjort at vi er det vi er nå. Markedsforholdene kan se ganske annerledes ut om noen år, slik DnB antyder. Men jeg tror ikke vi er mentalt forberedt på at så store omveltninger kan komme. Vi må ta innover seg driveren globalt, ikke bare kose oss over nåværende suksess i næringen.

Grunnen til at det nå spås at oljen skal dundre nedover skyldes flere faktorer, men spesielt produksjon av skiferolje i USA får mye av skylden.

- Myndighetene må har et mer kvalifisert syn på hvordan ukonvensjonelle petroleumskilder vil påvirke energimarkedene. Jeg utfordret regjeringen på dette våren 2010. På meg virket det som om tematikken var nærmest ukjent for daværende oljeminister Riis-Johansen, i alle fall var det ikke noe som han brukte mye tid på. Norsk oljepolitikk må utformes i lys av forventninger om endringer i energimarkedene, slik at våre naturressurser realiseres i et marked der de i best mulig grad maksimerer verdier. Det er selvsagt ikke lett å spå, men vi bør ha mer kvalifisert gjetning, sier Solvik-Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.