Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Slik bevarer du skoene dine

Foto: Ulrikke Fossum (Nettavisen)
Skomaker Gundersen gir deg tipsene!

Skomaker Truls Gundersen i Sandvika er overrasket over hvor lite nordmenn bruker på vedlikehold av sko. Han svømmer i sko og for å få reparert dem alle, må han jobbe 12-13 timer hver dag.

Skomaker for alle
Mange tror at det ikke lønner seg for vanlige nordmenn å reparere sko, men det avviser skomaker Gundersen. Han får besøk av mennesker i alle aldre, fra alle samfunnslag.

- Men det er mest eldre, og betydelig flere kvinner, sier han. – Eldre er vant til å bruke skomaker.

Og det er nettopp den store faren med å gå til skomaker. Når man først begynner å gå til skomaker, er det vanskelig å slutte.

Billig er ikke best
Skomaker Gundersen anbefaler å kjøpe dyrere sko. Billigere sko, laget av dårlige materialer, blir ofte ødelagt fortere. De er også dyrere å reparere.

- Det man sparer på å kjøpe billige sko, må man betale for reparasjon.

Og Gundersen kan reparere stort sett alle sko, men det koster mer når de er av dårlig kvalitet. I det lange løp lønner det seg å kjøpe dyrere sko, mener han.

Kan fikse alt
Skomakeren restaurerer ikke bare slitte sko. Han reparerer også sekker, kofferter, belter og vesker. Han avviser ingen og gjør sitt beste for å reparere det folk kommer med. Og han har til og med reparert hyller.

- Jeg har tross alt nok forretningssans til å fikse det folk kommer med, sier han med et smil.

(Saken fortsetter under bildet.)

Her er skomakerens tips for vedlikehold av sko

Bytt på skoene
Ikke bruk samme par sko hver dag. Skoene bør ha to hviledager mellom hver gang de brukes, så man bør helst ha flere par man rullerer på. Hvis man bruker samme par sko hver dag, er det alltid litt fuktighet i skoene. Da blir skoene ødelagt fortere.

Bruk skoblokker, skohorn og skolisser
For at skoene skal beholde fasongen, bør man bruke skoblokker. De trekker også ut ekstra fuktighet. For at hælen ikke skal miste formen, må man alltid bruke skohorn. Det er også viktig å alltid bruke skolisser.

Vask skoene forsiktig
Når det gjelder renhold, er vaskemaskin helt ok for joggesko. Sko bør ikke vaskes på varmere enn 30 °C, med Milo vaskemiddel.

Lærsko bør helst ikke kjøres i vaskemaskin, men i krisesituasjoner er det greit. Hvis skoene uansett er alt for skitne og lukter så ille at de ikke kan brukes, er det verdt et forsøk.

- Men det er ikke anbefalt, presiserer skomaker Gundersen. – Og ikke bruk tørketrommel!

(Saken fortsetter under bildet.)

Tørk skoene uten varme
Sko skal helst ikke hurtigtørke. Hvis det blir for varmt, kan limet som holder sålen på plass løsne.

For å tørke sko, for eksempel om vinteren, bør man bruke avispapir og ikke noe annet. Varme gjør at lær tørker opp og det blir sprøtt. Da kan det sprekke.

Hjemme bør skoene holdes unna ovner, tørkeskap, badegulv og tørketromler.

Bruk skokrem uten silikon
Puss skoene, men bruk en skokrem uten silikon. De store skokremprodusentene, som Kiwi og Boston, bruker silikon i skokremen. Silikon gjør at lær føles veldig mykt, men bryter det egentlig ned sakte, men sikkert. Da kan læret sprekke.

- Kanskje det er en konspirasjon mellom de som lager skokrem og de som lager sko, undrer Skomaker Gundersen med et smil.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!