PATTAYA/OSLO (NA24): Som NA24 skrev lørdag ble fire nordmenn, én kvinne på 19, to menn i starten av 20-årene samt en mann i 40-årene, overført til det beryktede varetekstfengselet Nong Pla Lai 15 kilometer nordøst for Pattaya.

De arresterte nordmennene skal selv være ofre i saken. Gjennom stillingsannonser på både NAV og Finn.no har unge mennesker blitt lokket ned til sol, sommer og betalte jobber med arbeidstillatelse.

På annonsen (se bilde i venstrekanten) som lå ute på Finn, men som er fjernet nå ble nordmennene lokket på følgende måte:

«Jobbe i Thailand - Sommer året rundt!»

«Tjenestene er lettsolgte og blir tatt godt i mot av de aller fleste som blir oppringt.»

Når det gjelder stillingen blir det annonsert både om muligheter for å tjene gode penger, samt hjelp med både innlosjering og dekket flybillett.

«Bolig og andre praktiske ting hjelper vi deg med. Tilbudet er stort, og det fins noe for enhver smak.»

«Fastlønnen er på 30000 Baht per mnd. pluss provisjon på mellom 700 og 1800 Baht per tegnet avtale, hvilket gjør det mulig for våre selgere å tjene gode penger.»

«Flybilletten betaler du selv, men etter 6 mnd. får du tilbake halvparten, og etter 1. år får du tilbake resten.»

- Ungdommene ble lurt
Sjømannsprest Jan Olav Johannessen er forsiktig med å uttale seg om virksomheten til de ansvarlige.

- Om de har drevet en kriminell virksomhet eller ikke kan ikke jeg uttale meg om, men det som er klart er at de norske ungdommene ble lurt i den henseende at de bdro til Thailand i troen på at de ville få arbeidstillatelser. Det fikk ingen av dem , sier Johannessen til NA24.

Sjømannspresten er norske myndigheters forlengede arm i Pattaya. Som attaché tilknyttet den norske ambassaden i Bangkok samarbeider han nært med ambassadør Katja Christina Nordgaard og attaché Øyvind Lorenzen i saken.

- Ambassaden og undertegnede har høyt fokus på saken og vi gjør det vi kan for å løse dette raskt, sier han.

Mandag morgen thailandsk tid besøkte Johannessen nordmennene i fengselet.

- Hvordan har de det?

- Vel, hvordan skal jeg formulere meg, fengselet de sitter i er ikke et trivelig sted. Men de har det etter forholdene greit. De er ved godt mot, sier Johannessen.

Han opplyser at tre av de fire norske representeres av anerkjente advokater fra hovedstaden Bangkok. Advokatene er formidlet via den norske ambassaden. Det jobbes med å skaffe representasjon for den fjerde norske.

- Vi har ennå ikke mottatt en formell siktelse, sier Johannessen som vil besøke nordmennene på nytt tirsdag morgen.

Stor politiaksjon
Det var ved 01-tiden onsdag morgen i forrige uke at polititjenestemenn fra både Bangkok og Pattaya raidet lokalene som tilhører to svenske forretningsmenn på Viking Hotel i sentrale Pattaya.

Nordmennene og de to svenskene ble arrestert etter at politiet hadde mistanker om storstilt svindel av flere hundre norske bedrifter. Etter det NA24 kjenner til er det tre svensker og én eller to nordmenn som står bak et opplegg, der flere titalls arbeidsledige nordmenn har blitt lokket til Thailand med løfte om arbeidsvisum, jobb og god inntekt.

Under dekke av å drive en internettkafé har de drevet utstrakt telefonsalg til norske bedrifter. Ifølge flere tidlgiere ansatte har salgsopplegget vært lureri. De tidligere ansatte mener flere hundre norske bedrifter har betalt for et produkt som ikke eksisterer.

For å skjule at telefonselgerne befant seg i Thailand har norske kunder blitt oppringt via internettbaserte telefontjenester, såkalte Voice Over Internet Protocol (VOIP)-tjenester. Kundene har dermed trodd at selgerne befant seg i Norge.

Onsdag uttalte den norsksvenske turistpolitiassistenten Johan Løkken og etterforsker ved turistpolitiet i Pattaya Attapong Samjaiwut til NA24 at nordmennene mest sannsynlig bare vil bli siktet for brudd på arbeidsvisumbestemmelsene, men at svenskene kan vente seg en utvidet siktelse basert på internettsvindel av norske selskaper fra kontoret i Viking Hotel.

Selskapene som er involvert i saken er de norske selskapene Flat Telemarketing og Trygghandel.no (tidligere Adjuvo). I Thailand har de ansvarlige operert under selskapet Global Telemarketing.

Avviser svindel
I flere eposter til NA24 avviser representanter for ledelsen at virksomheten var basert på svindel.

- At vi har brukt Thailand på grunn av billige driftsutgifter er nå så, men vi har ikke svindlet ett eneste norsk eller svensk selskap med de produktene som selges av oss, sier en av dem.

Han innrømmer imidlertid at de ikke klarte og skaffe arbeidstillatelser slik de ansatte hadde blitt lovet.

Lasse Øverlier var salgssjef i firmaet frem til 1. juni 2010.

- I den perioden jeg var salgssjef var alt ett hundre prosent på stell. Men som med alt salg så er det ikke alle som klarer eller takler jobben og dermed må vende slukøret hjem, sier Øverlier til NA24.

Han forteller at det er meget fristende å ta seg en fest i Pattaya, noe alle ikke klarer å kontrollere:

- Det er mye å få tak i på apoteket for de som liker dette, samt at selve jobben med salg er en tøff jobb. Når man begynner på jobb kl 14.00 lokal tid, så bør man kunne klare å komme seg på jobb. Det var en del som ikke klarte dette og de fikk da beskjed om at de ikke lengre hadde jobb, sier Øverlier.

Skrekkfengsel
Nordmennen har havnet på det beryktede fengselet Nong Pla Lai. Den nettbaserte hjelpeorganisasjonen Foreignprisoners.com har en beskrivelse av Nong Pla Lai, eller Nong Palai som det også heter. I beskrivelsen går det frem at cellene på 50 kvadratmeter som oftest inneholder 50 fanger. Fengselet er bygget for 700, men inneholder for tiden 1.700 fanger. Toalettet er et hull i gulvet. Tilstrekkelig mat og drikke får man kun hvis man kan betale for seg. Gangbar mynt er sigaretter og penger. Vaktene tar ofte en saftig provisjon.

Kilder NA24 har snakket med frykter at siktelsen kan bli mer omfattende, og at de unge norske statsborgerne risikerer å sitte i flere uker i varetektsfengselet Nong Pla Lai.

Brudd på arbeidsvisumreglene kan i verste fall føre til flere års fengsel, store bøter og et livsvarig forbud om innreise til Thailand. Etterforsker ved Pattaya-politiet Samjaiwut har tidligere understreket overfor NA24 at de aller fleste tilfellene ender med en bot og utvisning fra Thailand.

Les også: Norsk jente (19) sendt i skrekkfengsel

Les også: Disse nordmennene er arrestert i Thailand

Les også: Her er fire unge nordmenn sperret inne på 10 kvadrat