Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir 2012 for deg

Har du jobb og lån er du en vinner i 2012. Sjekk dine tall for året som kommer.

Et historisk lavt rentenivå som skal vare hele 2012 gjør at nordmenn med lån blir vinnere i 2012. Bra reallønnsvekst og stigende boligpriser gjør at også folk med jobb og boligeiere havner i 2012s vinnergruppe.

- Vi kan godt si at folk med lån og jobb blir vinnere i 2012. Nordmenn i jobb kan regne med en lønnsvekst på mellom tre og fire prosent. For låntakere ser det også veldig bra ut. Det lave rentenivået vil høyst sannsynlig holde seg minst ut 2012, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Sjekk dine egne tall
Pedersen har laget en egen Fremtidsøkonomikalkulator der du kan regne ut nøyaktig hvor mye penger lommeboken din vil inneholde i 2012.

Du legger selv inn egne tall for lønn og boliglånsrente. Andre nøkkeltall er hentet fra SSBs prognoser. Sluttresultatet viser hvilken endringer det blir i din privatøkonomi i 2012 sammenlignet med 2011.

NA24 har testet ut kalkulatoren på ett ektepar som begge hever en gjennomsnittlig lønn (491.652 kroner ifølge SSB) og der begge har et boliglån på én million kroner. Som tabellen under viser kan ekteparet regne med et lønnstillegg hver seg på 17.418 kroner. Etter skatt vil ekteparet ha 13.492 kroner (inflasjonsjustert) mer å rutte med i 2012 enn i år.

- Som tallene viser er det ingen tvil om at folk i jobb og som har lån vil få et hyggelig år i 2012. Det finnes usikkerhetsmomenter som for eksempel at renta skulle øke. Men det vil i så fall være godt nytt det og, det betyr nemlig at økonomien i Europa er på bedringens vei, sier Pedersen.

Nesten gratis med lån
For å illustrere hvor billig det er å ha lån i 2012 ser vi på forventet realrente i 2012. Realrente er det boliglånet ditt egentlig koster etter skattefradrag og etter inflasjon. Tabellen under viser realrenta i 2012 for de ti billigste boliglånene per 29. desember ifølge Finansportalen.no (boliglån på to millioner kroner/finansieringsgrad 67%). Som vi ser vil realrenta ligge mellom 1,08 prosent og 1,44 prosent for de ti beste boliglånene. Meget behagelig med andre ord.

Usikker
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea deler Pedersens oppfatning om at 2012 blir et bra år for folk med jobb og lån. Men han ser flere usikkerhetsmomenter.

- Jeg er faktisk urolig for at renten kan synke i forhold til SSBs nåværende prognoser. Da tenker jeg på at det fremdeles er høyst usikkert om Europa kommer seg ordentlig på beina økonomisk. Dersom situasjonen i Europa forverrer seg vil det få negative konsekvenser på sikt for Norge i form av høyere arbeidsledighet, sier Juel til NA24.

To gode råd for 2012
- Hva er ditt beste pengeråd til nordmenn for året som kommer?

- Mitt tips er å sørge for å ha noe i reserve. Og ikke la deg friste til å låne mer enn du absolutt behøver. Rentene nå er eksepsjonelt lave, noe som ikke vil vare i evighet, sier Juel.

Kommentarer til denne saken