*Nettavisen* Økonomi.

Slik blir boligåret i Oslo

Bør du kjøpe i Oslo vest eller øst? Her får du meglerkjendis Miguel Vivot Sørholts spådommer for boligåret 2008.

(iOslo.no ) 2007 har vært et meget trøblete år for både boligkjøpere og selgere. Renten har klatret oppover, prisene har flatet ut og leieprisene har nådd de store høydene. Miguel Vivot Sørholt, partner i Privatmegleren Residence, tror følgende vil være gode investeringer i et vanskelig marked:

Lambertseter: - Det er et veldig kommende område. Det er lavbebyggelse, man er i byen, samtidig som man er litt i skogen, sier han.

Grefsen: - Kommer også til å bli et veldig bra sted å investere. Der har man marka, og stedet er for folk er bevisste på valgene sine, er Vivot Sørholts vurdering.

Gamlebyen og Bjørvika: - Kommer til å bli en stor lykke for de som investerer der.

Men hold fokus, for sitter du på knalldyre boliger i tradisjonelt dyre områder, så bør du ha is i magen.

Bygdøy og Snarøya: - Bygbøy blir dyrere og Snarøya blir veldig dyrt. De dyre eiendommene kommer til å doble seg i løpet av fire år, spår meglerkjendisen.

Byvillaene i Oslo står, ifølge Vivot Sørholt, overfor en enorm prisvekst. Han mener at det å betale 25 millioner for en villa sentralt i Oslo er lite i europeisk sammenheng, og at de som sitter på disse villaene vil kunne se en stor prisvekst om kort tid.

De rike suser forbi
Men for de vanlige, dødelige Oslo-borgere er ikke villaer til flere titalls millioner noe å vurdere. Leiligheter er gode og fornuftige investeringer, mener Vivot Sørholt. 2007 var preget av vanskeligheter på mange områder, men for de rike var det nok et suksessår.

- Det markedet som har hatt en positiv utvikling har vært det dyre segmentet. «Over fem millioner»-klassen har vært enklere å selge. På en måte kan man si at fasilitetene endelig har fått sin pris, sier han.

- Sats på Oslo øst
Prisene på «under tre millioner»-klassen av boliger har vinglet. Mange spekulanter har blåst opp prisene over de siste årene, og disse spekulantene fikk seg en real smell da folk rett og slett ikke kunne betale så mye lenger.

- I begynnelsen av året var det Oslo vest som «blødde» mest. De fikk ikke solgt så raskt, til den prisen de ønsket og har ikke greid å ta seg inn igjen. Oslo øst gikk bra de første åtte månedene, og Oslo øst kommer ikke til kollapse prismessig i 2008 heller, mener han.

- Nervøst og usikkert
Men ifølge Sørholt kan man ikke forvente seg problemfrie dager i 2008:

- Jeg tror 2008 kan bli veldig ruskete, nervøst og usikkert.

Og mens salgsmarkedet har problemer, er det jubel hos Utleiemegleren:

Leieprisene øker
- Leiemarkedet har vært et bra år for oss. Det har vært lett å leie ut, leieprisene har steget, og vi får jo prosenter, sier administrerende direktør Geir Christian Nielsen i Utleiemegleren til iOslo.no.

Ifølge Nielsen blir boligene «alltid leid ut», og folk må belage seg på fortsatt økning i leieprisene i 2008.

- Dette styres jo markedsmessig, og vi tror fortsatt på at leieprisene skal stige. Det vil gå noe opp. Men nå har det også vært en lønnsvekst som vi aldri har sett maken til, sier meglersjefen.

Han har ikke følelse av at det er desperasjon i markedet, men merker at «etterspørselen er ganske høy».

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag