Se video øverst: Dette sa Sylvi Listhaug om den nye krisepakken
- Det er viktig for regjeringspartiene å lande denne pakken raskt. Vi ønsker å gi mest mulig forutsigbarhet i en vanskelig tid. Det aller viktigste for Høyre er å få folk tilbake i jobb. Veien ut av koronakrisen handler om å skape mer og inkludere flere, sa finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) innledningsvis.
Frp-leder Siv Jensen hevdet at Frp hadde en viktig del av æren for at krisepakken ble utvidet. Den er nå utvidet med 4,4 milliarder, og pakken er totalt på 22,1 milliarder totalt.
- Vi er glad for å ha styrket kompensasjonsordningene, sa Frp-topp og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug.
- Vi ønsker nå at regjeringen skal være i forkant, og ikke på etterskudd som de i stor grad har vært, sa Listhaug videre.
- Sikre arbeidsplasser
Frp-nestlederen var opptatt at krisepakken skal redde norske flyplasser, og Listhaug nevnte Torp og Haugesund som nå får store bidrag.
- Vi har også lagt inn midler for å bekjempe ensomheten blant de eldre som er hardt rammet, fortalte Listhaug.
- Nå er Norge i en krise og vi må sikre arbeidsplasser. Vi må sikre arbeidsplasser også etter at dette er over, la hun til.
Ola Elvestuen (V) var helt klar på at det er viktig at flypassasjeravgiften fjernes i hele 2021, og at det var bra at partiene klarte å bli enige om en krisepakke såpass raskt.
Frps gjennomslag til en forbedret krisepakke
Økt kompensasjonsgrad for å dekke opp for kostnader knyttet til permittering. I perioden september-oktober øker den til 70 prosent, i november og desember til 85 prosent og i januar og februar til 80 prosent.
Maksimal utbetaling pr. måned settes til 80 millioner kroner. Regjeringen blir også pålagt å lage en ny modell for kompensasjonen for perioden etter februar.
Dersom smittesituasjonen tilsier det skal et slikt forslag fremmes for Stortinget innen utgangen av januar. Innen utgangen av februar må regjeringen vurdere behovet for ytterligere forlenginger av ordningen med utsettelse av skatteinnbetalinger.
Ordningen med statlig garanterte lån for små og mellomstore bedrifter forlenges ut første halvår, mens løpetiden forlenges til seks år.
Flypassasjeravgiften blir fjernet for hele året.
Ordningen med statlig kjøp av flyruter forsterkes til totalt to milliarder kroner neste år. Regjeringen blir også pålagt å komme tilbake til Stortinget innen utgangen av januar med en vurdering av behovet for en kompensasjonsordning for luftfarten.
Den reduserte satsen med lavmoms for reiseliv, kultur, luftfart og kollektivtransport blir videreført til 1. juli.
35 millioner til å sikre driften av den private flyplassen Torp i årets fire første måneder. Regjeringen blir også pålagt å komme tilbake til Stortinget innen utgangen av januar med forslag til hvordan ikke-statlige lufthavner kan sikres videre drift.
Minstekravet for å søke støtte til publikumsåpne arrangementer som blir avlyst reduseres fra 500 til 350 personer.
Støtten til pakkereisearrangørers refusjon av avlyste reiser økes fra 40 til 60 prosent
Totalt settes det av 400 millioner kroner til tiltak for å bekjempe ensomhet blant eldre.
Totalt har FrP fått gjennomslag for å styrke krisepakken med 4,4 mrd.
Kilde: Frp
NHO: - Vil rose Frp
NHO Reiseliv tok imot dagens nyhet med glede, og hevder at fremtiden ser mye lysere ut nå.
- Jeg vil rose Fremskrittspartiet for å ha kjempet frem alle NHO Reiselivs punkter, og det er bra at regjeringen har lyttet til våre innspill. Å øke kompensasjonsnivået opptil 85 prosent av faste kostnader og å holde overnattingsmomsen på seks prosent, er helt avgjørende for å sikre at reiselivet overlever vinteren, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold i en pressemelding.
- Aller helst burde også serveringsmomsen vært redusert til 15 prosent, på linje med takeaway. Serveringsnæringen blør og lavere serveringsmoms er treffsikkert tiltak vi vil jobbe for å få innført, legger hun til.
Krohn Devold tar imidlertid ikke helt av, så lenge ingen vet når pandemien vil gå over og ting vil gradvis vende tilbake til normalen.
- Det vil bli behov for ytterligere utsettelser av innbetaling av skatter og avgifter hvis pandemien vedvarer, sier reiselivsdirektøren avslutningsvis.
Ledet på vegne av Frp
Listhaug har ledet forhandlingene på vegne av Frp, og har krevd at regjeringen legger mer penger på bordet for å berge bedrifter som er hardt rammet av koronakrisen.
Regjeringspartiene og Frp fjerner flypassasjeravgiften i hele 2021. Den lave momssatsen på 6 prosent blir opprettholdt i første halvår, erfarer NTB. Den lave momssatsen gjelder blant annet kultur, reiseliv og transport.
Regjeringen la sist tirsdag fram en egen krisepakke på totalt 17,7 milliarder. Etter det NTB forstår, har Frp i forhandlingsrommet fått jekket opp pakken med mellom fire og fem milliarder kroner.
Listhaug anbefaler ja
Listhaug er godt fornøyd med resultatet og sier hun vil anbefale stortingsgruppen å si ja til avtalen. Blant annet har Frp fått inn betydelige forbedringer for de koronarammede bedriftene og for luftfarten.
ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio
– Det viktigste her er faktisk å sikre arbeidsplasser for bedriftene våre, jobbene til folk. Det er det det handler om. Jeg håper at de forbedringene som er gjort, blir godt mottatt ute der. Både blant dem som eier bedriftene og de som jobber der, sier Listhaug.
Foreløpig vil hun ikke gå i detalj om hva partiene er blitt enige om.
Frp-krav om økt kompensasjon
Forhandlingene har blant annet handlet kompensasjonen til bedrifter som har fått stor omsetningssvikt. Frp har sagt at regjeringens forslag på 60 prosent kompensasjon i september og oktober og 70 prosent i november og desember, er for lavt.
Les også: Ap og LO krever oppsigelsesforbud for bedrifter som mottar krisehjelp
Etter det NTB forstår vil bedriftene som kommer inn under ordningen få minst 80 prosent kompensasjon i vintermånedene.
Frp har også krevd at kuttet i flypassasjeravgiften og kuttet i den lave momsen videreføres.