*Nettavisen* Økonomi.

Slik blir ditt digitale hjem

Det kommer til å skje mye med pc-en i 2005. Det meste blir trådløst, dataen kobles til tv og stereo og skjermene blir bedre. Les hva som skjer her.

07.01.05 11:52

Det er ikke lengre nok å ha en pc på hjemmekontoret for å henge med på utviklingen.

Nå skal hele hjemmet gjøres digitalt, og pc-en blir senter for foto, musikk og kanskje til og med filmene dine.

- Stue-pc-trenden begynte for en stund siden, med inntoget av små, morsomme pc-er med hifi-design. Disse pc-ene ser mest ut som en del av stereoanlegget ditt, sier redaktør i PC World, Kurt Lekanger, til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trådløsfeberen fortsetter
Nå blir pc-en mediasenteret i huset, og kobles til å spille musikk og video på stereoen og tv-en.

Det finnes mange ulike løsninger, enten du vil ha selve pc-en i stua eller foretrekker å overføre signalene trådløst fra pc-en til en boks du kobler til tv-en eller stereoen.

En klar trend er at stadig flere av dingsene dine kan kobles sammen i det trådløse nettverket, og kobler sammen lyd, bilde og video slik at du kan bruke digitale media på samme måte som alle andre medier – fra sofakroken.

Slutt på videoen
2005 kommer også til å bli det året hvor videospilleren forsvinner.

Allerede har Expert varslet at de slutter å selge videospillere, vhs-kassettene forsvinner fra videosjappene og videospilleren brukes hos mange bare til å ta opp programmer fra tv-en.

- Denne utviklingen kommer bare til å fortsette i 2005, og dvd-spillere med harddisk og digitale opptakere kommer til å tvinge videospilleren på søppeldynga, sier Lekanger.

Fordelen med å ta opp tv-programmer og filmer på en harddisk, er at du får funksjoner som å automatisk kunne spole over reklame, bilde-i-bilde og smarte opptaksfunksjoner.

Lei film på nettet
Etter hvert som stadig flere av oss får bredbånd med hastigheter over én megabit – og bredbåndsleverandørene varsler om superbredbånd opp mot 25 megabit – vil vi se nye tjenester også.

Klikk på bildet for å forstørre.

Noen bredbåndsleverandører har allerede tilbud om leie av film over internett, og både leverandørene og utvalget kommer til å bli bedre i 2005.

I år kan du med andre ord slippe å stresse til og fra videosjappa for å levere filmen du har sett, du bare streamer den fra pc-en til tv-en over det trådløse nettet.

Vel, fullt så enkelt er det likevel ikke. Hastigheten i hjemmenettverket er ikke god nok til at du kan sende film direkte, så du må koble en såkalt medieboks til tv-en din. Der dekomprimeres signalet slik at du får film opp mot dvd-kvalitet avhengig av hvor god bredbåndslinjen din er.

Skjermer er flate
Eventuelt kan du koble den bærbare eller stue-pc-en din direkte til tv-en for å se filmen i godsofaen. På den flate tv-en må vite. Salget av plasmaskjermer og lcd-tv-er kommer fortsatt til å stige, ikke minst på grunn av de fallende prisene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg så på en Panasonic-skjerm som i august kostet 40.000 kroner. Rett før jul kostet samme skjermen 27.000 og nå har prisen sunket til 21.000 kroner, sier PC World-redaktøren.

Også lcd-tv-ene kommer til å synke i pris, mens stadig ny teknologi blir utviklet for å gi enda bedre bilder.

Både Toshiba og Canon kommer med tynnere, lettere og bedre flate tv-er basert på en teknologi kalt SED - Surface Conduction Electron-Emitter Display.

Bak det noe tungvindte navnet skjuler det seg teknologi som gir bedre farger, kontrast og innsynsvinkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.