*Nettavisen* Økonomi.

Slik blir du kvitt viruset

Titusener av norske PC-er har fått uønsket besøk av dataormen MSBlast, og epidemien brer seg i ekspressfart. Her ser du hvordan du blir kvitt det.

14.08.03 18:30

MSBlast er et av de hissigste datavirusene på lang tid. Viruset skal være fire ganger mer aggressivt enn Code Red, som herjet med dataservere over hele verden for to år siden.

PC'n åpen for hackere

MSBlast ødelegger ikke PC’n, men du får med jevne mellomrom beskjed om å stenge ned og starte maskina på nytt. I tillegg sørger dataormen for at inntrengere kan komme inn på PC’n din, slik at hackere for eksempel kan bruke den til distribusjon av piratkopiert programvare.

Seniorkonsulent Stein Møllerhaug hos virusbekjemperen Symantec råder deg til å handle raskt for å unngå at PC’n din blir infisert. Er du allerede angrepet, bør du sørge for å få den fjernet så kjapt som mulig.

– Det er litt jobb, men det må gjøres, sier han.

Gratis

Aller først bør du gå inn på hjemmesida til en av de ledende antivirus-leverandørene. Der finner du de verktøyene du trenger. Noen av dem kan lastes ned helt gratis. Tilsvarende informasjon finnes også på nettsiden www.windowsupdate.com eller på Microsofts hjemmeside.

Slik går du fram

Microsoft anbefaler deg først å aktivere en brannmur for å begrense skadevirkningene av ormen. Deretter må du installere filen som tetter igjen sikkerhetshullet i Windows som MSBlast benytter seg av.

Steg tre er å skanne alle filene på PC’n din for å finne ormen. Til dette trenger du et antivirusprogram. Har du det ikke fra før, kan programvaren kjøpes i de aller fleste databutikker, eller den kan lastes ned fra nettet.

Det siste steget er å fjerne ormen. Dette verktøyet finner du på hjemmesiden til antivirus-leverandørene.

Tetter hullet

Er du sikker på at din maskin ikke er infisert, bør du likevel skaffe deg filen som tetter sikkerhetshullet i Windows for å beskytte deg mot seinere angrep.

I tillegg må du sørge for å kjøre en oppdatering på antivirusprogrammet ditt.

Møllerhaug i Symantec innser at framgangsmåten er litt for innviklet for mange PC-brukere.

– De får heller plage venner og familie, sier han.

Har du ikke noen datafreak i omgangskretsen, kan det være lurt å ta kontakt med butikken der du kjøpte PC’n.

– De har folk som kan dette, påpeker Møllerhaug.

Massiv pågang

Den norske antivirusleverandøren Norman har opplevd massiv pågang fra PC-brukere over hele landet det siste døgnet.

– Det er mest hjemmebrukere, sier Normans virusanalytiker Snorre Fagerland.

Fagerland beskriver MSBlast-angrepet som ”ganske seriøst”. Fagerland har foreløpig ikke sett noen klare tegn på at epidemien er på vikende front, til tross for meldinger om det motsatte. Også han anbefaler PC-brukerne å ta aksjon så raskt som mulig.

Skaff deg beskyttelse

Du bør også ta noen forhåndsregler for å unngå liknende angrep i framtida.

– Så lenge du er på nettet, bør du ha brannmur og antivirus. Det er en haug med ekle saker man kan få på maskina, påpeker han.

I tillegg må du sørge for oppdatere antivirusprogrammet jevnlig for å unngå nye virus. Ideelt sett bør windows-brukerne jevnlig også ta en tur innom www.windowsupdate.com for å få informasjon om nyoppdagede sikkerhetshull i Windows, synes Fagerland.

- Det som kommer der, er verktøy for å fikse feil i Microsofts programvare. Antivirus-leverandørene kan ofte ikke hjelpe deg der, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag