*Nettavisen* Økonomi.

Slik blir mobilåret 2005

Billigere priser, nye mobiltelefoner og helt ny teknologi. Det er mye å glede seg til for mobilbrukerne i året som kommer, men pass på: Mobilvirusene kommer snart til en telefon nær deg. Se hva som skjer her.

Det kommer til å skje mye på mobilfronten i 2005. Like før jul åpnet Telenor sitt nye, superraske mobilnett som sammen med de nye 3g-telefonene gir kjapt internett, tv og video på mobilen.

Følg også med i morgen, da forteller vi hva som kommer til å skje med pc-en og hjemmeanlegget.

Flere med nytt nett
Så langt har det bare vært Telenor-abonnenter med 3g-telefon som har kunnet bruke det nye nettet.

Men i mars kommer også Netcom med sitt 3g-nett, og det er naturlig å tro at også tredjepartsleverandører som for eksempel Chess også vil komme på banen. Det betyr lavere surfepriser for deg i 2005, og forhåpentligvis flere kule tjenester.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De første tjenestene som vil slå gjennom er nyhetsbulletiner på tv via mobilen, og da først og fremst nyheter og sport, sier mobilekspert i Teleavisen, Espen Irwing Swang, til TV 2 Nettavisen.

Allerede i dag kan du se nyhetsklipp fra TV 2 og NRK dersom du har en 3g-mobil, og TV 2 sender også sine program direkte på mobilen.

Nye mobiler
Swang er likevel ikke alt for optimistisk hva det gjelder andre 3g-tjenester.

- På slutten av året vil vi se at det fortsatt er tynt med tjenester, fordi mobiloperatørene ikke har noen klar strategi på hvordan de skal få inn nye og spennende tjenester, sier han.

Det vil også komme nye 3g-telefoner. I dag er det stort sett Nokias 6630 som er valget om du vil ha en 3g-telefon, men mange nye modeller vil finne veien til butikkhyllene i 2005.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi kan blant annet glede oss til Sony Ericssons ny V800, med megapikselkamera, mp3 og videospiller.

Knalle kamera
Om du ikke har tenkt å kjøpe deg en 3g-telefon kommer det likevel flere gode nyheter i 2005. Blant annet vil de innebygde kameraene i mobiltelefonen bli mye bedre.

- Også lavprismodellene kommer til å få megapikselkamera, og mot slutten av året kommer vi til å se de første med tre megapiksler på markedet. På de dyreste telefonene kommer det også bedre optikk, men det er fortsatt et stykke igjen til standarden på billige digitalkamera, sier mobilekspert Swang.

I det hele tatt tror han telefonen kommer til å bli stadig mer teknisk avanserte, som gjør at du i større grad føler det som om det er pc-en du putter i lomma.

Ikke nok med én
Blant annet kommer det flere modeller med navigasjonsutstyret gps innebygd, noe som muliggjør gode karttjenester og navigering.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men med mer teknologi kommer også mobiltelefonene til å bli større og mer klumpete, og Swang tror vi vil se en spesialisering på mobilfronten i 2005.

- Vi kommer til å se telefoner som bare er laget for å se stilige ut og ringe med, og i andre retningen svært avanserte telefoner, sier han.

I 2005 kommer stadig flere av oss til å ha mer enn én telefon, og veksle mellom mobilene etter bruksområde.

- Vi aksepterer at de avanserte telefonene er klumpete fordi de gir stor merverdi, men du putter den ikke i lomma når du skal på byen. Da skifter du til designmobilen din, sier Swang.

Virusene kommer
Det kommer også mobiler spesielt for spill, underholdning og tv-titting.

Klikk på bildet for å forstørre.

Online spill for mobilen vil også bli en hit i 2005, ikke minst på grunn at det raske 3g-nettet, og det vil bli enklere å bruke telefonen til å shoppe med.

Det dessverre ikke bare gode nyheter for 2005. Trolig blir dette også året hvor de første skadelige mobilvirusene dukker opp.

- Disse kommer nok til å bli en plage mot slutten av året og du blir infisert enten via meldinger eller ved å laste ned noe fra internett, på samme måte som på en pc i dag, sier Swang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.