Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir Nettavisen sensurert av Faktisk.no: – Hårreisende

Nyhetsmagasinet Minerva avslører at Faktisk.no kan ha kraftig redusert spredningen til flere av Nettavisens saker på Facebook.

For omtrent to år siden ble faktisk.no lansert til stor fanfare. Inn på eiersiden fikk de med seg VG, Dagbladet, NRK, TV2, Amedia og Polaris Media.

Saken er oppdatert med ytterligere svar fra sjef i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg. Se nederst i saken.

Nå skriver Minerva at faktasjekknettstedet sterkt reduserer spredningen av en rekke saker fra ulike norske medier, helt uten å informere mediene.

I et samarbeid med Facebook, markerer Faktisk.no flere mediers nyhetssaker, kommentarartikler og leserbrev. Hvis de blir markert, vil spredningen på Facebook bli redusert med opp mot 80 prosent.

– Det prinsipielle i dette er hårreisende. Dette blir som om de skulle gått inn på Narvesen og revet med seg alle avisene. Det ville ingen akseptert, sier sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

Les også

Tidligere Klassekampen-redaktør til angrep på TV 2-kommentator

80 prosent mindre synlighet

En ansatt i Facebook forteller til Minerva at ved å markere innholdet, blir synligheten redusert med opp til 80 prosent.

I tillegg til at synligheten blir redusert for leserne, vil i tillegg brukere som forsøker å dele sakene på Facebook bli varslet om at de deler noe faktisk.no anser for å være falskt innhold.

Trenger ikke være feil for skjule saken

De forskjellige flaggene Faktisk.no gir til sakene er enten «usant», «blanding» eller «usann overskrift». Med andre ord trenger ikke saken å være direkte faktamessig feil for at saken får redusert spredning.

Totalt har Faktisk.no flagget over hundre ulike saker og bilder inne på Facebooks plattform.

Av dem er det syv saker som stammer fra Nettavisen. Her er sakene de har flagget på Facebook.

1. Et leserbrev med tittelen «Menneskeskapt global oppvarming - inkompetanse eller bedrageri?» er blitt ansett for falskt av faktisk.no.

2. En melding fra nyhetsbyrået NTB om lønnsforskjeller mellom menn og kvinner er blitt publisert av Nettavisen. Tittelen var «Fra nå jobber kvinner «gratis» resten av året. Denne NTB-meldingen var basert på en uttalelse fra SV, om at lønnsforskjellen mellom menn og kvinner tilsvarer at kvinner hadde jobbet gratis de siste månedene av året.

Les også

VG beklager sin dekning av Giske-videoen

Etter faktisk.no sin vurdering er overskriften falsk, og dermed har nettstedet besluttet å sensurere saken på Facebook.

Utover dette er det fire nyhetssaker og én kommentarartikkel som har fått dommen «blanding». Med andre ord mener ikke faktasjekknettstedet at sakene er nødvendigvis feil – Faktisk.no har en oppfatning av at dette er mangelfullt eller innholdet er blandet mellom sannferdig og feilaktig.

Nettavisen og DN flagges mest

Ifølge Minerva er det Nettavisen og Dagens Næringsliv som flagges mest av tjenesten.

Når Minerva konfronterer Faktisk.no med saken, tar nettstedet ingen selvkritikk, og peker heller på Facebook.

– Dette er noe FB kan gjøre uavhengig av oss. Det er utløst av at FB så et problem på sin plattform med mye feilinformasjon og falske nyheter. Samarbeidet er bygget på å redusere omfanget feilinformasjon. Vi har en agenda mot faktafeil og for en opplyst samtale og følger opp denne, sier Kristoffer Egeberg som er sjef i faktasjekketjenesten til Minerva.

Nyhetsredaktør Erik Stephansen forteller at de ikke har blitt kontaktet av Faktisk.no om at de reduserer spredningen av saker Nettavisen har publisert.

– Nei. Vi har blitt kontaktet i saker der vi har blitt bedt om tilsvar, men i disse sakene, som innebærer en slags «grålisting» hos Facebook, har vi overhodet ikke blitt kontaktet eller gjort kjent med virksomheten på annen måte, sier han.

Styremedlem: – Stusser

Amedia som eier Nettavisen, er også med på eiersiden i Faktisk.no. Anders Opdahl er konserndirektør i Amedia og styremedlem hos Faktisk.no. Han klør seg i hodet av praksisen.

– Slik denne saken nå er fremstilt, må jeg innrømme at jeg stusser. Jeg synes imidlertid det er ryddig å avvente en mer detaljert redegjørelse fra Faktisk om praksisen før jeg mener noe mer om dette, sier han til Nettavisen.

Til Nettavisen avviser sjefen i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg at de driver sensur med mediene.

Faktisk.no: Avviser sensur

– Det ville vært sensur hvis vi kunne gå inn og slette innleggene deres på Facebook. Det gjør vi ikke. Vi tilbyr leserne tilleggsinformasjon, til den publiserte artikkelen. Det er noe helt annet enn sensur. I den grad spredning reduseres, er det Facebook som gjør dette, ikke vi. Tall på dette må sjekkes med Facebook. Her må en huske at vår faktasjekking først og fremst har en tilbakevirkende effekt fordi man sjelden rekker å gjennomføre en faktasjekk før dagen etter eller flere dager etter at en sak/påstand/innlegg har hatt sin spredningstopp på Facebook. Altså får man et varsel om at man allerede har delt en sak som er knyttet til en faktasjekk, og får da muligheten til å lese faktasjekken. Men spredningen har alt skjedd.
Når det er sagt, bestemmer Facebook over sin egen plattform og sammensetningen av brukernes nyhetsstrøm. De står fritt til å prioritere innhold ned uten at det er sensur. I de vurderingene har Facebook valgt å legge en viss vekt på våre faktasjekker og artikler, men vi har ingen kjennskap til at dette har hatt noen dramatisk effekt, skriver Egeberg i en e-post til Nettavisen.

Les også

Kongen av lokalaviser: Amedia legger frem 467 mill. i overskudd

Kommentarer til denne saken