GÅ TIL NETTAVISEN JOBB:

Mange drømmer om å finne seg et nytt yrke, men det er ikke like enkelt å gjøre alvor ut av det. Det koster, både økonomisk, men også i from av hardt arbeid og planlegging hvis man skal lykkes.

NKS Nettstudier gjorde nylig en undersøkelse rundt deres studenters bakgrunn og motivasjon. 17, 9 prosent av respondentene svarte at motivasjonen for å begynne et nytt studie var ønsket om formell kompetanse innenfor et nytt fagfelt.

Behov for videreutvikling
Grunner til at folk skifter beite er mange, men ikke nødvendigvis fordi man selv ønsker det.

- I dag som det er en del nedbemanning er det mange som ufrivillig går inn i en slik prosess. Det skal dog sies at mange av disse prosessene også ender opp i noe positivt for den involverte, sier Seniorrådgiver Kristin Wahl ved Karrierehuset til Nettavisen.

Som oftest er det behovet for videreutvikling og nye utfordringer som gir utslag i et karrierebytte.

- Hva er viktig for deg?
- De fleste mennesker vil kjenne når det er riktig å skifte jobb, dette vil gi seg utslag i ikke å strekke til, stress, utbrenthet eller mangel på motivasjon fordi du ikke får dekket opp ditt behov når det gjelder å bruke de egenskapene som er mest naturlig for deg eller ikke innehar den kompetansen som er nødvendig for å utfylle rollen.

Det ligger i kortene at dagens situasjon ikke gjør det videre lett å ta steget ut i ukjent terreng, og det er vanskelig å vite om hva som er lurt å gjøre i dagens trange arbeidsmarked.

- Om du er i den stilling at du mistrives på jobb og lett kan overføre kompetansen din til andre yrker eller eventuelt skifte miljø vil det i disse tider også som regel være fornuftig. Men alt er avhengig av hva som er viktig for deg som person mentalt, fysisk og ikke minst økonomisk, sier hun.

Forberedelser
Start med en grundig og ærlig vurdering rundt din kompetanse og interesser. Ofte er det eneste man vet at de trenger en ny start, men man sliter med å hvite eksakt hvor den nye starten er.

- Det er viktig å kjenne etter om dette er noe du mestrer selv eller om du trenger hjelp i prosessen fra profesjonelle rådgivere. Først må en gå gjennom den mentale prosessen og få klarhet i hva utfordringene er og hvordan de kan løses, sier Wahl.

Bruk familie og venner aktivt og få hjelp fra dem i idemyldringsprosesser. Det finnes ofte flere jobbmuligheter enn de mest umiddelbare, og innspill og ideer fra andre er gull verdt.

Sjelden faller ting på plass med det samme, og jo lenger tidshorisont du har, jo bedre er sjansene for at du klarer overgangen. Du har da tid til komme gjennom tilbakeslag og lære deg «reglene» for ditt nye yrke.

Mer fra Nettavisen Jobb:

Drømmestedet for deg uten jobb

Se de kreative CV-ene

Slik får du ny jobb

Research
Bruk internett og karriereportaler aktivt, og finn så mye informasjon om den nye karrieren din som mulig.

Det er ikke til å unngå at man har en tendens til å romantisere en karriere en kanskje ikke vet så mye om. Snakk med noen som er ansatt, melde deg til frivillig arbeid eller et deltidsarbeid innen geskjeften slik at du vet at yrket faktisk er som du har forestilt deg.

Nettverk
Ta kontakt med personer innenfor bransjer du synes virker inspirerende. De kan hjelpe deg med å få foten innenfor, og ikke minst, de kan gi et ærlig svar på hvordan jobben faktisk er med tanke på arbeidsmiljø, lønn og hvilken kompetanse du må tilegne deg.

Ny kompetanse
Ofte må du også belage deg på å ta kurs, kanskje også en ny utdannelse. Det mest hensiktsmessige er å gjøre dette parallelt med din nåværende jobb.

- Tilegning av ny kompetanse kan gjøres på flere måter, men som regel er det et økonomisk spørsmål. I dag finnes det mange delstudier som også kan tas på kveldstid eller i små perioder. Det finnes mye informasjon om dette på nettstedene til de ulike utdanningsstedene, sier Wahl. I tillegg til dette så er selvfølgelig kollegaoverførbar kompetanse svært viktig i dagens situasjon for alle parter.

Økonomi
En drastisk forandring som karrierebytte krever at hele din økonomi tenkes igjennom, helt ned til hverdagskostnadene. Det gjelder også pensjonsordninger og andre goder som kanskje må legges på hold for en stund.

Hvis du planlegger karriereskiftet i god tid, bør du begynne å spare og planlegge kostnadene på forhånd.

Aldri for seint
Ifølge Wahl er gjennomsnittsalderen for dem som ønsker rådgivning mellom 38 og 40 år, men alle aldersgrupper blir representert.

- Det er et ordtak som sier at det aldri er for sent, og det mener jeg stemmer. Det er mange godt voksne som i dag oppsøker oss i Karrierehuset. Vi har mennesker til karriererådgivning i alle aldere med variabel kompetanse helt opp til 60 pluss, sier hun.

Kilder: Usnews.com