Slik dummer du deg ut i Sverige

Nordmenn og svensker er mer ulike enn du aner. Sjekk hva du ikke bør gjøre når du drar til Sverige på forretningsreise.

15.03.05 07:15

Kulturforskjellene mellom norske og svenske bedrifter er større enn mange tror, mener administrerende direktør Lars-Kåre Legernes i Oslo Handelskammer. Onsdag inviterer han til et møte der norske bedriftsledere kan lære mer om sine kollegaer i Sverige.

- Vi tror at vi bor så nært hverandre, men du kan ikke selge varer i Sverige med en norsk brosjyre, sier Legernes.

Kjenner begge landene
Han kommer selv fra Norge, men er oppvokst i Sverige og har jobbet lenge i begge land. Som ekspert på forholdet mellom nordmenn og svensker trekker han fram fusjonsforhandlingene mellom Telenor og Telia som det klassiske eksempelet på at nordmenn og svensker ikke forstår hverandre.

- Det var to vidt forskjellige bedriftskulturer, Det som karakteriserer Telia er byråkrati og planlegging. Ledelsen i Telenor er mer impulsiv og ikke like avhengig av planer. Men det var jo politikerne som ødela det hele til slutt, sier Legernes.

Han mener det kan være lurt å følge noen enkle regler for å unngå at man dummer seg ut i Sverige. Legernes anbefaler at man:

  • Er punktlig til avtaler
  • Er godt forberedt
  • Ikke tror man er verdensmester
  • Husker at god intern informasjon er viktig og forventet
  • Er diplomatisk på alle nivåer
  • Er flink til å delegere både ansvar og myndighet
  • Er ydmyk og ikke kategorisk i sine uttalelser
  • Tenker på helhetsløsninger

Merkelige nordmenn
Svenskene er nemlig ikke bare imponert av sine brødre i vest. Ifølge Legernes er svenskene gjennomgående positive til nordmenn, men mange av dem undres over hvorfor vi fanger hval, slår i hjel sel, ikke vil være med i EU, viser flagget frem hele tiden, har to offisielle språk og kun én fil på E18 inn til Oslo den siste kilometeren, og fire filer ut.

Mens nordmenn mener svensker er mer høytidelige, stive, kontinentale og gjerrige enn oss selv, så mener svenskene at vi er blåøyde, slanke og sporty kledd i lusekofte og tresko.

Konklusjonen fra Legernes er at når man skal gjøre forretninger med svenskene, er det viktig å vite at man ikke kan gjøre det akkurat som hjemme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.