*Nettavisen* Økonomi.

Slik endret selskapet arbeidsuken og møtene: Økte produktiviteten med 40 prosent

Microsoft-sjef Satya Nadella og et av deres kontor i Japan gjennomførte i sommer et eksperiment med firedagers arbeidsuke som økte produktiviteten i bedriften.

Microsoft-sjef Satya Nadella og et av deres kontor i Japan gjennomførte i sommer et eksperiment med firedagers arbeidsuke som økte produktiviteten i bedriften. Foto: AP Photo/Mark Lennihan

Alle fikk fri hver fredag - selskapet innførte strenge tidskrav på møter - og produktiviteten gikk opp.

13.01.20 21:37

NEW YORK (Nettavisen): Ifølge Business Insider eksperimenterte Microsoft med en firedagers arbeidsuke i sommer, noe som førte til at produktiviteten økte med 40 prosent.

Eksperimentet ble gjennomført på et av selskapets kontorer i Japan.

Som en del av deres «Work-Life Choice Challenge.» fikk samtlige ansatte fri hver fredag. Målet var å undersøke hvordan en firedagers arbeidsuke påvirket balansen mellom arbeid og fritid, og hvordan det slo inn på produktiviteten og kreativiteten.

I tillegg til å ta fri hver fredag med lønn i august, ble de ansatte også pålagt til å holde møtevirksomheten på maksimalt 30 minutter, samtidig som de også oppfordret til fjernkommunikasjon.

Resultatet ble ifølge Microsoft at produktiviteten økte med 39,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2018.

Tanken om en firedagers arbeidsuke er på langt nær ny. Nylig innførte selskapet Perpetual Garden firedagersuken på permanent basis, etter at de hadde gjort en lignende eksperiment som viste at både ansatte og bedriften hadde gevinst av det, ifølge CNBC.

Klikk på bildet for å forstørre. 34 år gamle Sanna Marin har overtatt som statsminister i Finland og er nå verdens yngste regjeringssjef. Nylig uttalte Sanna Marin at hun er positiv til firedagers arbeidsuke - og en sekstimers arbeidsdag.

34 år gamle Sanna Marin har overtatt som statsminister i Finland og er nå verdens yngste regjeringssjef. Nylig uttalte Sanna Marin at hun er positiv til firedagers arbeidsuke - og en sekstimers arbeidsdag. Foto: Alain Jocard (AFP)

- Er åtte timer den ultimate sannhet?

Nylig uttalte også Finlands nye statsminister Sanna Marin at hun er positiv til firedagers arbeidsuke - og en sekstimers arbeidsdag.

– Firedagers arbeidsuke, sekstimers arbeidsdag, kunne ikke det være neste steg? Er virkelig åtte timer den ultimate sannhet? Jeg synes mennesker fortjener mer tid til sine familier, nære og kjære, til hobbyer og andre sider av livet, som f.eks. kultur. Dette kan være neste steg for oss i arbeidslivet, uttalte hun nylig i forbindelse med 120-års jubileet for de finske sosialdemokratene, melder Fagbladet.no.

Ni av ti vil ha firedagers-arbeidsuke

I desember i fjor viste også en ny undersøkelse at ni av ti ønsket seg en firedagers-arbeidsuke. Undersøkelsen, som mobilitetsselskapet Citrix sto bak, var vedig tydelig på hva ansatte aller helst vil.

- Hele ni av ti kunnskapsarbeidere i Norge ønsker en firedagers-arbeidsuke, uttalte Citrixs Norgessjef Knut Alnæs til Nettavisen.

Markedsundersøkelsen ble gjennomført i ni land, hvor 3750 kunnskapsarbeidere ble spurt. Av disse er 250 norske respondenter.

Les mer: Ny undersøkelse: Ni av ti vil ha firedagers-arbeidsuke

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag