Som førstegangssøkende og nyutdannet på et dalende arbeidsmarked kan den første jobben være vanskelig å dra i havn. Man konkurrerer mot flere, og har ofte begrenset erfaring.

Nedgang
Antall utlyste stillinger har gått drastisk ned de siste månedene. I November 2007 ble det lagt ut 14142 nye stillingsutlysninger på Finn.no. Novembertallene for 2008 var 10810 annonser. Det er en nedgang på 24 prosent. I en forverret situasjon som nå, er det de nyutdannede som vil merke dette sterkest, uansett bakgrunn.

- Studenter vil merke at markedet er et helt annet. Vi har vært i en situasjon der det virkelig har vært selgers marked der det er bedriftene som har vært på jakt etter hodene. Studenter må nå i større grad ut å jakte, vise initiativ og være sine egne agenter, sier Rønnaug Tveit, daglig leder ved Karrieresenteret i Bergen til Nettavisen.

Har man hittil vært en i en søknadsbunke på 20, som nå er oppe i 100, sier det seg selv at også aktiviteten og kreativiteten må heves.

Les mer på Nettavisen Jobb:

Glamourmodell ble yrkessoldat

Nå kan hun forskjellen på 14 og 41

Lyver på seg titler

Tenk utradisjonelt
- Man må våge å tenke utradisjonelt. Hvis du alltid har tenkt at din jobb finnes innenfor den spesifikke bransjen, og den bestemte stillingen, så bør man nå heve blikket og søke bredere. Folk har fortsatt en tendens til å være veldig tradisjonelle når de søker, sier hun.

Tveit peker på at arbeidsgiver i dårligere økonomiske tider er mindre villige til å ta sjanser, og ansetter ofte personer med den samme type kompetansen som de tidligere har hatt.

- Hva er det du kan og hva kan du brukes til? Ansvaret for å fremheve dette ligger hos søkeren. Mange har en holdning om at det er arbeidsgiver som skal kjenne til din utdannelse, men dette er helt feil, sier Tveit.

Vær villig til å flytte på deg
Hun anbefaler førstegangsøkende å ha et åpent sinn og i større grad være åpen for å flytte på seg.

- Man må nok også være innstilt på å legge lista litt lenger lavere enn man kanskje tenkte seg. I en mellomperiode kan det også være lurt å ta en ikke-relevant jobb. En kombinasjon av en 80 prosents jobb der du for eksempel kan bruke én intensiv dag i uken til å ta kontakt med bedrifter kan være en god kombinasjon, sier Tveit.

Er man fortsatt student, så er studietiden en stor mulighet til å faktisk fylle CV-en med relevant praksis. Det være betalt så vel som ubetalt og frivillig arbeid.

- Det er både smart og viktig å ta på seg verv, ta relevante deltidsjobber eller frivillige jobber. Da står du sterkere når du skal ut på arbeidsmarkedet.

Les mer: Slik skriver du en CVsom gjør inntrykk

Bruk alle rundt deg
Nettverket ditt er til for å brukes, og det består ikke bare av personer i bransjer. Nettverket ditt er alle du kjenner.

- Si til alle du kjenner at du er ute etter jobb. Vær aktiv i forhold til bedrifter, der du for eksempel har hatt sommerjobb og bruk alle kontakter for alt det er verdt.

Hun understreker viktigheten med å ta initiativ og personlig kontakt med bedrifter.

Ta kontakt med studiestedet
Det kan også lønne seg å ta kontakt med høyskolen eller universitet der man studerte. Ofte får studiestedene inn henvendelser fra bedrifter som ønsker å komme i kontakt med personer for et prosjekt eller en fast jobb.

Hun anbefaler å bruke god tid på Cv-en og skreddersy hver søknad. Personalsjefer ser som oftest raskt om søknaden er skrevet av en som virkelig brenner for jobben, eller om det er en masseutsendelse.

Har man tatt en bred utdanning som ikke er profesjonsrettet, kan det være vanskelig å vite hvor man skal rette søkelyset. Tveit mener de uteksaminerte må bli flinkere til å fortelle hva de faktisk kan.

- Altfor mange studenter er dårlige på å fortelle hva de egentlig har lært. Tenk nøye igjennom hvordan du presentere deg selv om kompetansen din, avslutter hun.