Slik får du «julegave» verdt 4.000 kroner av staten

Julegave Julepresang

Julegave Julepresang Foto: Grøtt, Vegard

Har du 20.000 kroner til overs kan du få staten til å gi deg 4000 kroner - men det haster.

15.12.13 21:32

Husk å sette inn penger på BSU-kontoen før nyttår. Setter du inn 20.000 kroner før nyttår får du 4.000 kroner i ren skattelette fra staten.

- Ingen andre spareformer er så gunstige som BSU. For det første får du skattefradrag ved å spare i BSU, og for det andre er det jevnt over bedre rentebetingelser på BSU-sparing enn på en vanlig høyrentekonto, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Ekstra gunstig rente
Renten på BSU-kontoen er høyere enn på alle andre kontotyper. De fleste bankene gir høyere rente på BSU-kontoen enn hva boligrenten ligger på. Mange banker gir også like høy rente på sparingutover kvoten innen BSU

Du er fri til å spare fra null til 20.000 kroner etter som det passer, og du får trukket fra 20 prosent på skatten. Totalt kan du derfor oppnå 30.000 kroner i skattefradrag.

Med denne BSU-kalkulatoren kan du se hvor mye du tjener på å spare videre på BSU, i stedet for å nedbetale boliglånet.

Med denne kalkulatoren kan du se hvor lønnsomm din BSU-sparing er.

Du kan spare mer i 2014
I høst la finansminister Siv Jensen i den nye, blåblå regjeringen frem en endring i statsbudsjettet som får betydning for BSU-sparerne.

Det maksimale årlige sparebeløpet øker fra 20.000 til 25.000 kroner neste år (2014). Den totale summen øker også, nærmere bestemt fra 150.000 kroner til 200.000 kroner. Skattefradraget økes dessuten fra 4000 til 5000 kroner.

Årsaken til BSU-endringen er at boligprisene har økt svært mye de siste årene, og at også egenkapitalkravet har økt for de som skal skal låne til bolig. Likevel har makssummene stått på stedet hvil i mange år.

Krav til BSU-sparere
Kravene for at du skal kunne spare på en BSU-konto er at du er under 34 år, og at du bruker pengene i forbindelse med boligkjøp. Det er ikke er krav om at det skal være et førstegangskjøp.

Du kan også bruke midlene på konto til å nedbetale boliggjeld. Vel å merke hvis gjelden ble stiftet etter at du har opprettet en BSU-konto.

Bruk alltid full kvote
Hvis du ikke har brukt full kvote innen BSU når du kjøper bolig, vil det lønne seg å fortsette sparingen til full kvote er nådd. Med skattefordelene gir BSU-kontoen en høyere avkastning etter skatt enn det du betaler på et vanlig boliglån.

Gevinsten du får er skattefradraget. Tapet du får er renteforskjellen mellom innskuddsrenten på BSU (som er meget høye) og den lånerenten du betaler.

Slik beholder du fradraget
For at du skal få BSU-fradraget må pengene stå på konto ut året. Tar du ut pengene samme år som de blir satt inn, har du ikke rett til fradraget det året. Ektefeller må opprette hver sin kontrakt, intet beløp kan overføres.

Du er heller ikke nødt til å spare hvert år. Hvis beløpet ikke brukes til bolig (eller dekning av krav ved konkurs) må tidligere gitte skattefradrag tilbakebetales. Men som nevnt er det ikke noe krav at beløpet må brukes før du er 34 år.

Best akkurat nå
Som nevnt får du jevnt over bedre rentebetingelser ved å spare på en BSU-kontor fremfor en vanlig høyrentekonto. Akkurat nå får du best rente i Åfjord sparebank med en rente på 5,30 prosent.

Se de beste bankene på BSU her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.