Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du kontroll på gjelden

Har du problemer med ubetalte regninger og mange som er etter deg? Da skal du gjøre dette.

(Side2 Pengeskolen:) Flere og flere nordmenn havner i pengeproblemer. Tirsdag meldte analyseselskapet Experian at antall nordmenn med betalingsanmerkning bare på de tre siste månedene har økt med 3000 til 199 174. Skyldig beløp har vokst til rekordhøye 23,5 milliarder kroner.

Aldri før er registrert et så høyt skyldig totalbeløp eller så mange personer med betalingsanmerkning.

Men frykt ikke, for her er veien ut av uføret.

- Felles for svært mange personer med betalingsanmerkninger er at de er kommet i et uføre der de ikke bare skylder én kreditor penger, men mange, sier TV3 og Luksusfellens økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim til Nettavisen.

Betalingsanmerkninger:

En betalingsanmerkning er et varsel til andre kredittgivere (banker og andre) om at en person eller et firma er registrert som en dårlig betaler. Konsekvensen av en anmerkning er at man kan få avslag på nye lån (eksempelvis ved kjøp av bolig), kjøp av mobilabonnement, forsikring og bilfinansiering.

Kvitt deg med ni av ti

Han har ett klart råd til alle som har havnet i en umulig økonomisk situasjon.

- Kvitt deg med alle kreditorer bortsett fra én!, sier han.

- Ja vel, hvordan gjør man det?

Les også: Fire millioner nordmenn trenger dette
Last ned et personlig budsjett for å få kontroll over din egen økonomi

Hadde 30 kreditorer

- I årets sesongpremiere på Luksusfellen har vi et slående eksempel. Erik fra Opsahl i Oslo mistet fullstendig grep over økonomien sin. Dyre reiser, luksusgjenstander og et generelt høyt forbruk førte til slutt til at han fikk inkassokrav fra over 30 kreditorer, sier Kvadsheim.

-Høres håpløst ut..

- Ja, og jeg kan forsikre deg om at Erik følte det som håpløst også, sier Kvadsheim.

Krever innsats

Han understreker at jobben med å kvitte seg med alle kreditorer bortsett fra én er lang og kronglete.

- Men gjør du først denne jobben sparer du deg selv for et lass med problemer senere, sier han.

Det nytter nemlig ikke i lengden å forholde seg til så mange kreditorer.

- Selv om du skulle ha klart å få til en avbetalingsavtale med alle kreditorer, så kommer det ofte perioder da du må be om ytterligere utsettelse. Det å kontakte hver og en kreditor blir da en håpløs jobb i tillegg til at du veldig lett mister oversikten, sier Kvadsheim.

Så mye må du betale ekstra:

Hvis du ikke betaler en regning i tide vil du som oftest bli pålagt forsinkelsesrente. Dette er en rente som fastsettes av Finansdepartementet hvert halvår. Fram til 31.desember er denne på 8,25 prosent. Fra 1.januar er den på 10 prosent. Satsen er basert på den renten som Norges Bank setter tillagt minst 7 prosentpoeng. Du kan teste hvor mye det koster å betale regninger for sent her, kun basert på denne renten. I tillegg vil det komme innkassogebyrer og forsinkelsesgebyrer.

Spill med åpne kort

Men hvordan kvitter man seg med kreditorene?

- Du informerer alle åpent og ærlig om situasjonen overfor alle kreditorene. Og jeg understreker at du må stille med fullstendige åpne kort. Skuler du noe blir situasjonen fort ennå vanskeligere. Etter at du har informert korrekt søker du et refinansieringslån hos en av dem slik at du kan løse ut de andre. I svært mange tilfeller vil de gå med på dette, sier Kvadsheim.

- Hvorfor går de med på det?

- La oss si du hadde en regning på 10000 kroner som du ikke betalte. Etter et par år har beløpet kanskje vokst til 17.000 kroner med alle gebyrer og renters rente. Hvis kreditoren får tilbud om 12000 kroner her og nå, vil mange takke ja til det fremfor fortsatt usikkerhet om de får noe i det hele tatt, sier Kvadsheim.

- Lykkes Erik fra Oppsal i å rydde opp?

- Det får du vite hvis du skrur på TV3 og Luksusfellen neste onsdag, smiler Kvadsheim.

Refinansieringslån:

Et refinansieringslån er å slå sammen mange lån til ett. Spesielt lønnsomt er dette hvis man har mange smålån eller kreditter (eksempelvis ubetalte regninger på kredittkort). For det første vil man spare inn gebyrer på lån (de fleste lån har hvert sitt gebyr), men man vil også kunne oppnå lavere rente. Det finnes egne selskaper som tilbyr rådgivning i slike tilfeller, men det smarteste er å starte med den banken hvor man har mest kreditt/lån.

Om TV3s Luksusfellen:

I TV3-programmet Luksusfellen møter vi vanlige mennesker som har havnet i økonomisk uføre fordi de er blitt overforbrukere og har lånt penger over evne. Gjennom rådgivning og aktiv oppfølging skal TV3s økonomiske eksperter hjelpe folk ut av pengeknipen og lære dem sunnere forbrukeratferd. Ekspertene, Magne Gundersen fra Sparebank 1, Hallgeir Kvadsheim med bakgrunn fra Dine Penger og Dagbladet og siviløkonom Christian Vennerød, har lang erfaring innen forbrukerøkonomi. Nå er de tilbake for å hjelpe folk med å ta tilbake kontrollen over egen økonomi, i fjerde sesong av programserien som har hatt svært gode seertall siden premieren våren 2008.

Kommentarer til denne saken