Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du mer for sparepengene

Rentene er nå så lave at det knapt lønner seg å ha pengene i banken. TV 2 Nettavisen har samlet ekspertenes tips for hva du bør gjøre med sparepengene.

Norges Bank senket onsdag renta til 2,5 prosent. Det er den laveste satsen vi har hatt på over 50 år her til lands. Rentekuttene er gode nyheter for deg som har stort lån, men for de med penger i banken, er det alt annet enn en fest.

Flere av de store bankene har nå skrudd sparerenta så lavt at gevinsten blir slukt av inflasjon og skatt. Enkelte er så dårlig at du faktisk taper penger på å beholde de i banken.

Holder pengene på bok
Det er imidlertid ingenting som tyder på at vi flytter pengene bort fra de gamle sparealternativene. Ifølge Postbankens forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm er sparekontoen fortsatt populær.

- Vi har ikke merket noen store skifter i sparevanene. Kundene holder fortsatt pengene på bok, enn så lenge. Vi får vel inntrykk av at mange sitter og venter på gjerdet, sier hun til TV 2 Nettavisen.

- Er ikke det dumt av oss?

- Undersøkelser viser at nordmenn er svært varsomme med sparepengene. Vi ønsker ikke å ta stor risiko, og da er banken et godt alternativ, sier Dokk Holm.

Velg rett bank
Dokk Holm får støtte av økonomisk rådgiver Carsten O. Five.

Sparetips

Fordel

BSU-boligsparing

Et "must" for deg under 34 år

Pengemarkedsfond

Nesten like sikkert som banken

Aksjefond

Varierende risiko, og økt sjanse for gevinst

Fastrenteinnskudd

Bedre rente nå - men kan straffe seg senere

Fond med garanti

Sikrer deg mot tap - men mindre sjanse for gevinst

Bytt bank

Sjeldent store forskjeller på rente

Nedbetale boliglån

Kjedelig, men sikrer deg i framtiden

- Noen penger skal du ha i banken. Det er penger som er lett tilgjengelig slik at du slipper å ta opp et forbrukslån dersom uforutsette ting skulle skje, sier Five til TV 2 Nettavisen.

Five sier samtidig at selv om rentene nå er lave, er det mye penger å hente på å velge rett bank.

- Det er store forskjeller i hvilken rente de ulike tilbyr, og da er det ingen grunn til å la pengene stå i en bank hvor det er svært lave rentesatser, sier han.

Spre pengene
Det er dog flere gode alternativer til den gamle bankboka, påpeker Five og ramser opp BSU-sparing for de under 34 år, pengemarkedsfond, aksjefond og hedgefond som gode muligheter.

- Spre pengene på flere alternativer, det er det første og beste rådet. Da reduserer du risikoen for å tape sparepengene, sier han.

- Du må spare ut fra hvilken risiko du er villig til å ta med sparepengene dine, og ut fra hvilken tidshorisont du ser for deg, sier forbrukerøkonom Dokk Holm.

Hun trekker fram aksjefond med lav risiko, fastrenteinnskudd og BSU som de beste sparealternativene.

Fond med garanti
Et relativt nytt alternativ på sparefronten er aksjefond med garanti. Disse fondene krever at du binder et innskudd til fondet over en gitt tidsperiode, til gjengjeld er du sikret mot tap.

- Det er et interessant produkt nå som rentene har blitt så lave. Egentlig er det en obligasjon som man kjøper, hvor en del investeres i risikofylte aksjer og opsjoner. Du risikerer ikke å tape annet enn rentegevinsten, og den nedsiden er jo liten nå, sier Five.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter