*Nettavisen* Økonomi.

Slik får du selvangivelsen i havn

Foto: Scanpix

I dag går fristen ut for å levere årets selvangivelse. Er du for treg, kan det koste deg dyrt. Her er full oversikt for deg som fortsatt biter negler.

30.04.04 12:42

Siste frist for å levere selvangivelsen er klokken 23:59, 30. april. Selv om de fleste av oss har hatt papirene tilgjengelige i flere uker, er det tradisjonen tro mange som venter til aller siste liten med å signere og levere.

– Selvangivelsene kan leveres helt fram til midnatt på www.skatteetaten.no, på telefon 815 22 012, som SMS og på papir direkte til likningskontoret. Skal du postlegge i siste liten, bør du sende papirene rekommandert, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

Søk utsettelse
Bommer du på fristen, risikerer du en forsinkelsesavgift. Tikker minuttene unna, og du ser at det vil være umulig å overholde fristen, kan du søke utsettelse. Også her er 30. april siste frist.

– Søknaden må være sendt før leveringsfristen løper ut. Det må imidlertid foreligge gyldig grunn til utsettelse, så dette må ikke bli en sovepute, sier Halvorsen.

Hva skjer hvis du bommer på fristen?
Leverer du selvangivelsen for sent, må du vanligvis betale en forsinkelsesavgift. Denne avgiften er 1 promille av formuen og 2 promille av inntekten ved levering innen én måned etter fristen. Drøyer du enda lenger, stiger straffeskatten.

Du bør imidlertid ikke forhaste deg med den siste signaturen. Dersom du har oppgitt uriktige eller ufullstendige opplysninger, må du normalt betale tilleggsskatt. I alminnelighet er tilleggsskatten 30 prosent av den skatten som er eller kunne ha vært unndratt.

Få oversikt
Dette bør du vite om årets selvangivelse:

¿ Dette er nytt i år

¿ Slik leverer du

¿ Dette må du fylle ut

¿ Når kommer pengene, eller regningen?

¿ Hvem kan levere forhåndsutfylt selvangivelse?

¿ Hva skjer hvis du bommer på leveringsfristen?

Flere leverer elektronisk
Skattedirektoratet regner også i år med en økning i elektronisk levering. Det er fremdeles mange som leverer selvangivelsen uten endringer som fortsatt leverer på papir. For de som ikke har tilgang til PC er det enkelt å levere på telefon eller SMS. Ved elektronisk levering får de også kvittering på at selvangivelsen er mottatt.

Har du ingen endringer kan du levere på SMS. Har du bare reisefradrag å tilføye kan du levere på telefon. På internett kan du gjøre flere endringer, men har du mer komplisert økonomi må du levere på papir.

– Informasjon om dette finner du både på selve selvangivelsen og på Skatteetatens nettsider, sier Lise Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.