*Nettavisen* Økonomi.

Slik hindrer du staten i å rappe pengene dine

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Sørg for at det er familien din som får godene Slik gjør du det.

12.01.12 08:09

Hva skjer med din pensjon hvis du dør? Dine etterkommere vil ikke nødvendigvis arve dine pensjonsrettigheter, men du kan likevel bidra til at de kan arve din pensjon.

La oss si at du har jobbet et langt liv og planlegger å gå av med pensjon som 67-åring. Du har da sannsynligvis spart opp millioner av kroner i pensjonsrettigheter og kan se fram mot en trygg og god pensjonisttilværelse. Men rett etter at du har gått av med pensjon dør du. Hva skjer da med din pensjon?

- Hellas har fått mye kritikk for sine rause offentlige pensjonsordninger, og ordningen med at etterkommere av statlige ansatte har hatt rett til å arve pensjonen har fått mye av skylda for de økonomiske problemene. I Norge har vi nok ikke like gullkantede ordninger, men det er likevel gode sjanser for at dine etterlatte skal kunne nyte godt av den pensjonskapitalen som du har jobbet og slitt for gjennom et langt liv, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Dalsberg Korsberg i DNB til NA24.

Innskuddspensjon blir til arv
I en innskuddsbasert tjenestepensjon betaler arbeidsgiver årlig et innskudd til pensjonsordningen for sine ansatte. Avtalt innskudd er vanligvis en prosentsats av den ansattes lønn, og dette blir betalt inn på din egen konto. Innskuddspensjon blir mer og mer vanlig, og de fleste bedrifter velger i dag denne ordningen.

- For innskuddspensjon er reglene ganske enkle når det kommer til arv. Siden dette er din personlige konto med opptjent pensjon vil dine etterlatte nyte godt av oppsparte penger om du skulle falle ifra. Utbetalingen skjer som en månedlig pensjonsutbetaling til de etterlatte. Hvor mye og hvor lenge pensjonen utbetales avhenger av hvor stor den oppsparte pensjonskapitalen er, sier Dalsberg Korsberg.

Ytelsespensjon går tilbake til ”fellesskapet”
Ytelsespensjon er en pensjonsordning der bedriften bestemmer hvor mye pensjon som skal utbetales til ansatte. Summen av alderspensjon fra folketrygden og bedriften blir vanligvis fastsatt til mellom 60 og 70 prosent av pensjonsgrunnlaget og varer livet ut.

- Men der etterlatte arver hele pensjonskapitalen ved innskuddspensjon, vil de etterlatte ikke sitte igjen med noe med ytelsespensjon. Dette har sammenheng med at eventuell oppspart kapital som blir igjen ved tidlig død går tilbake til risikofellesskapet pensjonsordningen du er medlem av, sier Dalsberg Korsberg.

Men det er ingen regel uten unntak, og mange arbeidsgivere tegner gode ektefelle- og barnepensjoner for sine arbeidstakere, som vil gi utbetaling for de etterlatte.

Det er derfor viktig og ikke bare sette seg inn i hva du får utbetalt i pensjon, men også hvilke rettigheter dine etterlatte har hvis du skulle gå bort.

Tidligpensjon kan sikre pengene på bok
- Det er naturligvis umulig å vite hvor lenge man vil leve, men hvis du forventer eller frykter at du har en relativt kort levetid kan det være lurt å ta ut din pensjon tidlig. Med den nye pensjonsreformen har du nemlig mulighet for å ta ut tidligpensjon allerede fra 62 år samtidig som du jobber, sier han.

På denne måten vil din oppsparte ”pensjonskapital” tilfalle dine etterkommere hvis de er tatt ut som tidligpensjon og f.eks. spart eller investert.

- Her gjelder i høyeste grad ordtaket ”Bedre med en fugl i hånden enn ti på taket”. Hva med å endelig realisere hyttedrømmen som 62-åring med å bruke tidligpensjonen til å betale ned på den? Det kan bli en investering som både kan skape trivsel og glede i seniorår, men som også kan være en investering som kan gi god avkastning på sikt, sier Dalbergt Korsberg.

Det er viktig å være klar over at hvis du tar ut tidligpensjon, enten det er fra folketrygden, tjenestepensjon du har gjennom jobben eller fripoliser, så tapper du av din oppsparte kapital. Du vil dermed få mindre i pensjon senere. Det er også viktig å ta med skattenivå ved uttak og hvilken avkastning du kan oppnå på dine oppsparte midler i beregningen før du tar ut tidligpensjon. Dette vil være svært individuelt og ha mye å si om det vil lønne seg for deg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.