Gå til sidens hovedinnhold

- Slik kan du spare 100.000 kroner

- Du er garantert gevinst.

For mange er januar en beksvart måned, rent økonomisk sett.

Forbruksfesten i desember har bidratt til at mange har lite å rutte med, og forbrukerøkonom og «Luksusfellen»-ekspert, Silje Sandmæl, mener hun vet hvorfor så mange havner i økonomisk uføre på tampen av året.

- Vi nordmenn er litt dårlige til å planlegge. Julaften er 24. desember hvert år, men allikevel er det stappfullt på kjøpesentrene og kaos dagene rett før jul - og det er fordi vi er dårlige til å planlegge, og da blir det dyrt, sier hun, til Nettavisen NA24.

Mens panikkhandling tradisjonelt sett er blitt ansett som et maskulint fenomen, viser DnBs undersøkelser at kvinner har blitt vel så dårlige på dette området.

- En av årsakene til at vi ikke planlegger er at nordmenn har relativt god råd, og derfor ikke har et behov for å planlegge. Hadde vi hatt dårligere økonomi så hadde behovet for planlegging vært større, sier Sandmæl, som tror overforbruk er en trend som vil vedvare.

- Vi har hatt en undersøkelse hvert år i seks år og resultatene viser at det som ikke endrer seg er at det er kvinner som har hovedansvaret for julehandelen, at vi ender opp med å kjøpe dyrere julegaver enn planlagt og at vi panikkhandler. Dette tror jeg vil fortsette.

- Flere titalls tusen kroner
For å bryte trenden anbefaler forbrukerøkonomen å påbegynne årets julehandel allerede nå.

- Nå er alle juleting på halv pris, og vintervarer, som man gjerne kjøper før jul og gir i gaver, er også på tilbud. Det er lurt å planlegge neste års jul allerede nå, sier Sandmæl, som innser at dette kan bli noe utfodrende for mange.

- Har du tømt deg helt kan du ikke handle noe på salg en gang, og da må man heller tenke på at det er et nytt år med nye muligheter. Få oversikt over økonomien din, og sett opp et budsjett samt mål over hvor mye du har mulighet til å spare hver måned.

Økonomieksperten mener at det er veldig få nordmenn som har oversikt over økonomien sin, men at gevinsten av å ha oversikt er så stor at det er noe de aller fleste bør vurdere.

- Det er som å tippe på Lotto, men man er garantert gevinst. Og det er en stor gevinst du sitter igjen med på sikt. Jeg vet om flere som har utført øvelsen som sparer 100.000 kroner i året på å føre budsjett. Så vi snakker ikke om bare noen tusenlapper, men flere titalls tusen kroner.

- Man sparer tid, penger og miljø
Foruten å føre et detaljert budsjett anbefaler Sandmæl å planlegge matinnkjøpene godt. Det er nemlig mye å spare på dette, mener hun.

- Det som mange bruker mer penger på mat enn de tror. Mat er ofte den største utgiften etter boutgifter, og her er det ett enkelt råd om man vil spare penger, sier Sandmæl.

- Lage en plan. Sett opp en liste over det man skal ha til middag, og handle i butikken en gang i uken.

Hun slår hardt ned på eventuelle motforestillinger om at dette er mulig.

- Veldig mange sier at de ikke klarer det, men jeg har tre barn og jeg klarer det, ler frobrukerøkonomen.

- Klarer man det så sparer man veldig mye penger, for impulsshoppingen koster. Man husker ofte ikke hva man har i skapet, så man kjøper dobbelt - som igjen fører til at man kaster mat. Så man sparer både penger, tid og miljø ved å planlegge innkjøpene, ramser Sandmæl, som mener at en gjennomgang av strømleverandørene også er på sin plass ved inngangen av ett nytt år.

- Må prioriteres først
Men til tross for at budsjettering, sparing og planlegging er gode hjelpemidler for dem som ønsker å forbedre økonomien sin, kan mer drastiske tiltak være nødvendig for dem som virkelig har satt seg i en vanskelig situasjon.

Mange nordmenn er nemlig druknet i kredittkortgjeld - en minusside som kanskje har vokst, eller opparbeidet seg i løpet av julehandelen.

- Kredittkortgjelden må prioriteres først. I en slik situasjon må man ikke bare sette opp et budsjett for å få oversikt over hvor mye man kan nedbetale hver måned, men man må også sjekke andre muligheter - som for eksempel å få avdragsfrihet på bolig- eller billånet slik at man kan nedbetale kredittkortgjelden, som har høy rente, med en gang, sier Sandmæl.

Kommentarer til denne saken