Slik knekker du selvangivelsen

Foto: Scanpix

Penger i vente eller en skikkelig baksmell? Mange får selvangivelsen i posten i dag. Sjekk hva som er nytt, hva du har i vente - og hvordan du unngår baksmellen.

13.04.04 12:08

Nett-treff: Her får du svar på skattespørsmålene dine

Selvangivelsen har gått ut i strie strømmer fra Skattedirektoratet siden månedsskiftet. Men først denne uken vil alle ha fått årets skattepapirer. Innen uken er omme, skal godt over 3 millioner selvangivelser være distribuert rundt om i landet.

Sammen med selvangivelsen får du også en foreløpig skatteberegning og varsel om restskatt eller penger igjen.

- Vi lager ikke opp alle selvangivelsene på en gang. Vi starter alltid med å lage det som ligger lengst unna Oslo, der hvor jobben med å pakking og frakt er størst. De første selvangivelsene ble båret ut i går, sa informasjonssjef i Skattedirektoratet, Lise Halvorsen, til TV 2 Nettavisen, før påske.

I fjor fikk litt over 2 millioner skatteytere fikk igjen totalt 14,5 milliarder kroner på skatten, i gjennomsnitt vel 7200 kroner hver. Samtidig fikk 520.000 skattytere til sammen 3,8 milliarder kroner i restskatt, i gjennomsnitt vel 7500 kroner hver.

Verdt å vite
Dette bør du vite om årets selvangivelse:

¿ Dette er nytt i år

¿ Slik leverer du

¿ Dette må du fylle ut

¿ Når kommer pengene, eller regningen?

¿ Hvem kan levere forhåndsutfylt selvangivelse?

¿ Hva skjer hvis du bommer på leveringsfristen?

Enkel og forhåndsutfylt
Selvangivelsen er tradisjonelt et fryktet dokument, ikke bare på grunn av den overhengende faren for restskatt. De utallige postene har lagt beslag på mang en kveldstime.

Nå kan de aller fleste glede seg over forhåndsutfylt selvangivelse. La imidlertid ikke det bli en sovepute. Futen gjør feil, og er du sløv med å sjekke at fradrag og inntekt stemmer, kan det koste deg dyrt.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Gjør du endringer på selvangivelsen?
Nei, leverer som den er
Ja, selvsagt
Bryr meg ikke

Se resultat

Skatteetaten har sendt ut en rettledning til utfylling av selvangivelsen til samtlige norske husstander. I tillegg følger det med en mer kortfattet versjon med selvangivelsen. Ungdom mellom 13 til 20 år vil også i år få en egen rettledning.

Leverer papirløst
Over 1.113.000 leverte selvangivelsen elektronisk i fjor. 544.000 benyttet internett til å levere tallene, 378.000 brukte telefon og 191.000 leverte per tekstmelding.

Det betyr betydelige arbeidsbesparelser for Skatteetaten. I år håper etaten enda flere vil levere papirløst.

- Vi håper på at det blir en økning i år, det tar litt tid før folk gjør seg vant til at selvangivelsen kan leveres over telefon eller nett, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen.

Siste frist for å levere årets selvangivelse er 30. april. I fjor lot 28.000 være å levere selvangivelsen, mens 27.000 personer leverte selvangivelsen etter fristen. Det medfører forsinkelsesavgift, renter og brev fra kemneren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag