*Nettavisen* Økonomi.

Slik kutter du renten selv

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Ikke la deg lure av bankene ...

30.10.12 21:32

Som NA24 fokuserte på mandag har det skjedd store endringer i faktorene som bestemmer bankenes utlånsrente. For ikke mange årene siden viste norske banker til Norges Banks styringsrente når de skulle forklare endringer i boligånsrenten. I tiden under og etter finanskrisen var det pengemarkedsrenten (prisen på lån banker i mellom) som gjaldt. Nå er det andre ting som gjelder.

Renteekspert, porteføljeforvalter og partner i Holberg-fondene Gunnar Torgersen forklarer skiftet i bankenes renteregime slik:

- Det er to grupper som må betale de økte kostnadene som bankene er påført i kjølvannet av finanskrisen: Aksjonærene og kundene. Aksjonærene i form av lavere avkastning på bankaksjer de eier og kundene i form av høyere rente på sine utlån. Bankene må rett og slett øke sin inntjening (rentemargin) fordi de er pålagt et regelverk som svekker den , sier Torgersen. Les saken: Du må betale svinedyrt for finanskrisen.

Tre måter å kutte renten
Det finnes likevel tre triks for å kutte boliglånsrenten.

Det første er simpelthen å kontakte banken og be om lavere rente. Får du nei, kan du true med å bytte bank dersom andre banker tilbyr lavere rente.

Det andre trikset er å be om ny verdivurdering av boligen. Stadig stigende boligpriser gjør at du kanskje har rett til lavere rente. Mange banker kutter renta ved ulike sikkerhetsintervaller.

Det tredje trikset er å øke størrelsen på lånet. Flere banker, deriblant storbankene DNB og Nordea, kutter renta når lånet stiger over to millioner kroner (se tabell i bånn av saken).

- Kan lønne seg å låne mer enn du trenger
- I flere banker kan det lønne seg å låne mer enn du trenger. Selv om du nedbetaler lånet under en grense skal ikke dette påvirke renten du betaler. Du skal ligge i den opprinnelige prisklassen, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no til Nettavisen NA24.

Det enkleste i så måte er å ta opp et rammelån.

- I et rammelån er det den maksimale rammen som bestemmer renten, men du trenger ikke å låne opp til rammen, kun det du trenger, sier Pedersen som minner om to mulige fallgruver.

- I en del banker prises rammelånet høyere enn nedbetalingslån, da er det bedre å ta opp et nedbetalingslån. Det andre «problemet» kan være at du som låntaker bruker mer penger enn han du ellers ville ha gjort, sier Pedersen.

Sjekk renteoversikter og bytt bank
Hvordan sjansen er til å få lavere rente i banken avhenger av flere forhold. Har du den laveste renten som banken kan tilby, er det lite å hente. Det samme gjelder der banken har en gitt renten for ut fra beløp og sikkerhet.

- Sjansen er mye større hvis du ikke ligger på den laveste renten. Mange banker har såkalt fra-renter. Ligger du over den laveste renten har du et godt forhandlingskort. Ellers bør du sjekke ut hvem som tilbyr den laveste boliglånsrenten i ditt tilfelle. Hvis du for eksempel ligger over bankens beste rente, er sannsynligheten svært stor for at du finner en annen bank som tilbyr klart lavere rente, sier Pedersen.

Ny verdivurdering
Det er langt fra alle som må øke lånet for å få lavere rente.

- Mange kan få lavere rente ved å legge frem en høyere verdivurdering. Hvordan dette kan slå ut avhenger av bankenes prissystem. Noen har samme rente opp til 75 prosent. I praksis kan dette slå ut ved 60 prosent av markedsverdi, 75 prosent, 80 prosent og 85 prosent - alt avhengig av banken, sier Pedersen.

Banker med renteforskjell i mindretall
Som vi ser av tabellen under (Kilde: Finansportalen.no) er det langt fra alle banker som gir lavere rente ved høyere lån eller høyere verdivurdering. Tabellen tar utgangspunkt i en sjekk Nettavisen NA24 foretok mandag 29. oktober.

Tabellen inneholder to kolonner for nominell rente. Den første angir bankens nominell rente for et lån på 1,5 millioner kroner og sikkerhet innen 75 prosent (75 prosent lånefinansiering av boligen). Den andre kolonnen viser renten banken tilbyr for et boliglån på 1,1 millioner kroner og sikkerhet innen 60 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som vi ser er det kun åtte av de 25 bankene vi har sjekket som opererer med forskjellig rente.

Dette kan sees på på to måter. De fleste bankene gir deg bankens beste rente uansett lånestørrelse og sikkerhet, mens banker som DNB og Nordea forbeholder de beste rentene til folk med store lån og god sikkerhet.

FÅ MED DEG DISSE SAKENE:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag