*Nettavisen* Økonomi.

Slik kutter du strømregningen

Strømregningen er på vei, og lite tyder på at du har gode nyheter i vente. TV 2 Nettavisen gir deg de ti beste tipsene for å gjøre strømvinteren billigere. Se listen her.

I disse dager dukker strømregningen opp i postkassen. Selv om strømprisen langt fra er så høy som på samme tid i fjor, bør du likevel ruste deg for en kostbar opplevelse.

Strømprisen ligger nå rundt 32,9 øre for en kilowattime. På samme tidspunkt i fjor lå prisen på 65 øre. I mellomtiden er imidlertid avgiftsdelen på vel 10 øre flyttet fra strømregningen til nettleien.

- Vurder dine egne vaner
Det finnes råd, og med litt kløkt kan du redusere strømforbruket kraftig. Ved siden av å skifte strømleverandør kan enkle grep i hjemmet spare deg for flere tusen kroner.

- Første råd er å se på ditt eget strømforbruk. Behøver du å varme opp alle rommene, trenger lyset å stå på i hele huset. Slike ting som egentlig bare går på vaner og holdning kan ofte bli en unødvendig stor utgiftspost, sier rådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi til TV 2 Nettavisen.

- Bytt leverandør
Et sikkert stikk for å kutte strømregningen er naturligvis også å se på hvilken strømleverandør du benytter. Statistikk som Norges vassdrags- og energidirektorat la i forrige uke fram tall som viste at en av fem nordmenn nå har skiftet strømleverandør.

Prisforskjellene blant de ulike leverandørene kan fort bli store.

- Det er veldig individuelt, men det er klart at det finnes folk som kan spare flere tusen kroner på det. Hvis du har et hus med et forbruk rundt 30.000 kilowattimer, og klarer å skifte til en leverandør som er fem øre rimeligere, så har du 1500 kroner, sier Braut.

De beste tipsene
Ved siden av å skifte over til en rimelig strømleverandør, kan følgende tips gjøre strømregningen din betydelig mindre.

1: Litt kaldere
Ved å senke temperaturen én grad, kan du spare fem prosent av oppvarmingsutgiftene. For en familie på fire blir det godt og vel 400 kroner i året.

2: Slå av lyset
Det er liten vits i å ha fullt lys på kjøkkenet, hvis du sitter i stua. Ved å være flink til å slukke lys i rom du ikke bruker sparer du 65 kroner per lyspære som slås av i seks timer daglig. Samlet kan en familie her kan spare 260 kroner i året.

3: Skift til sparedusj
For 150 kroner kan du spare 1350 kroner i året. Det låter bra, og ifølge energiekspertene skal det ikke gå på bekostning av komforten. En sparedusj gir en årlig innsparing på 350 kroner per person, så investeringen vil lønne seg før halvåret er gått, selv om du er enslig.

4: Tetningslister holder kulda ute
God luftgjennomstrømning er viktig for innemiljøet, men aller helst bør du kunne kontrollere luftingen selv. I en dårlig tettet enebolig kan sprekker og hull samlet utgjøre et areal på størrelsen med ett A4-ark. Tetningslister er billige, bruk et stearinlys på en vindfull dag for å finne fram til dører og vinduer som ikke er godt nok tettet. Anslagsvis kan du spare 60 kroner per vindu eller dør som blir tettet. Samlet kan en familie spare 360 kroner årlig.

5: Start energimåling
Undersøkelser viser at folk som holder følge med sitt eget strømforbruk, er flinkere til å spare. Ved å lese av strømmåleren jevnlig og føre statistikk på forbruk kan du identifisere strømforbruket ditt, og enklere finne fram til bruksområder hvor det kan kuttes ned. Enøk-eksperter mener at strømbruken kuttes med mellom 5 til 10 prosent, og at du dermed kan spare mellom 700 til 1500 kroner årlig.

6: Luft kort og effektivt
I stedet for å la vinduet stå på gløtt en halv dag, bør du lufte kort og effektivt. Sørg for god gjennomtrekk slik at luften skiftes ut. Varmebesparelsen ved rett lufting anslås å utgjøre rundt 700 kroner på årsbasis.

7: Dag- og nattregulering av temperaturen
Det er liten vits i å holde 25 grader i stua over natten. Samtidig er det irriterende å våkne opp til et kaldt hus. Nå får du kjøpt flere innretninger som gjør det mulig å innstille varmeapparater til å slå seg på en time før du våkner. Kontakter med tidsinnstilling koster ikke mer enn en drøy hundrelapp, et sentralisert system for et helt hus kan koste opp mot 6000 kroner. Besparelsen vil tradisjonelt ligge mellom 400 til 1700 kroner årlig.

8: Sparepære med god fortjeneste
En sparepære gir godt lys uten å bruke like mye strøm. Dette er spesielt godt egnet til kalde rom, og utendørsbruk. Sparepæren koster rundt hundrelappen, men den årlige besparelsen anslås til 260 kroner per pære.

9: Isoler bedre
Dårlig isolerte hus sliter ofte med trekk fra loft eller tak. Ved å ta jobben med å isolere bedre kan du kjapt spare tusener på strømregningen, for ikke å glemme kutt i sykefraværet når den kalde trekkluften forsvinner. Isolering koster rundt 150 kroner per kvadratmeter, og besparelsen på strøm regnes til 30 kroner per kvadratmeter. Altså en investering som vil lønne seg etter 5 år.

10: Motorvarmer på deltid
I stedet for å holde motoren varm over natten, kan et koblingsur gjøre jobben god nok på ett par timer. Koblingsuret koster 200 kroner, og besparelsen ligger rundt 60 øre per frakoblede time. Gjennom vintersesongen kan du spare inn rundt 700 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.