*Nettavisen* Økonomi.

Slik lurer du politikerne

Foto: Taral Jansen

Politikerne vil at du skal jobbe lengst mulig. Her er triksene for deg som ønsker å slappe av tidlig.

18.03.13 21:32

Dersom økonomi ikke spilte noen rolle, kunne én av tre tenke seg å pensjonere seg ved 60 års alder eller før. Kun 13 prosent ville jobbet lenger enn 67 år.

Det viser en undersøkelse Norstat har utført for Storebrand.

- Den største gruppen gjerne vil gå av med pensjon ved 60 år. Og kun fire prosent vil arbeide lenger enn 70 år. Å stå lenge i jobb virker ikke å være særlig attraktivt for de fleste nordmenn hvis de kan velge uten å tenke på lommeboken – dette i kontrast til hva man kan få inntrykk av i media, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand til Nettavisen NA24.

Se Dyre Haugs beste råd til deg som ønsker å gå av så tidlig som mulig nederst i artikkelen

Ingen AFP før 62 år
I tillegg er det viktig å være klar over at du ikke får tilgang til dine opptjente pensjonsrettigheter, verken fra tjenestepensjon, AFP eller folketrygden før du har fylt 62 år.

- Dersom noen vil gå av ved 60, må de belage seg på to år uten inntekt og pensjonsopptjening. De aller færreste vil ha mulighet til å gå av før de er 62 år, sier Dyre Haug:

Ikke alle kan gå av ved 62
For å motvirke at nordmenn pensjonerer seg så tidlig har et et bredt politisk flertall innført pensjonsreformen der arbeidslinja er det sentrale. Arbeidslinja sørger for at jo lengre du jobber, dess høyere blir pensjonen.

- Da regjeringen presenterte pensjonsreformen, fikk folk inntrykk av at alle kan slutte å jobbe ved 62 år, og ta ut pensjon. Det stemmer ikke. Tall fra NAV viser at fire av ti kvinner ikke har rett til å ta ut alderspensjon ved 62 år, mens fem prosent av mennene ikke har denne muligheten. Vilkåret for å ta ut tidligpensjon er nemlig at beløpet man får ved 67 år, må være større enn minstepensjon for enslige. Bakgrunnen for dette er at alle skal være sikret et minste inntektsnivå i alderdommen. I tillegg er det lagt inn flere «hindre» for at ikke for mange skal starte sin pensjonstilværelse så tidlig. Det viktigste er at pensjonen blir ganske mye lavere enn om du venter til du er 67 med å ta den ut. Å jobbe de fem årene fra 62 til 67 kan utgjøre hele 25 prosent forskjell – hvert år resten av livet, sier Dyre Haug.

Grepene for å kunne gå av tidlig
Skal folk flest få råd til å gå av så tidlig som undersøkelsen viser, og med de forventningene de har til tilværelsen som pensjonist, må de ta grep.

- Hvor store grep du må ta avhenger i stor grad av hvor gammel du er, sier Dyre Haug.

Under presenterer han de beste rådene for å kunne gå av som 62-åring avhengig av din alder i dag.

Ungdomsårene
Etter at pensjonsreformen trådte i kraft (2011), tjener du opp pensjon fra du er 13 år gammel. Alle ekstrajobber vil gi deg pensjonsopptjening.

20-30 år
Vurder både lønn og pensjon når du skal ut i jobb. Velger du en jobb med en dårlig pensjonsordning, så br du forhandle frem en bedre lønn som kompenserer for dette. Studerer du, vil en ekstrajobb ved siden av studiene gi egenkapital til bolig og pensjonsopptjening.

- Jobber du i privat sektor, har du nesten sikkert en innskuddspensjon gjennom arbeidsgiver. Husk da å velge sammensetningen av sparingen selv. Velg profil med høy risiko mens du er ung slik at avkastningen blir best mulig. BSU er obligatorisk i denne perioden, men har du ekstra midler er det å nedbetale boliglån samt å spare langsiktig i fond en god idé, Dyre Haug.

Ikke glem personforsikringene, og pass på at du sparer i bærekraftige fond.

30-40 år
Start en privat spareavtale hvis du ikke allerede er i gang med pensjonssparing.

- Har du mye gjeld, anbefaler jeg at du betaler ned til 60-75 prosent av boligverdien først, sier pensjonsøkonomen.

Husk å se på pensjonsordningen dersom du bytter jobb. Sett deg for alvor inn i hva du vil få i pensjon, for eksempel ved bruk av en pensjonskalkulator på storebrand.no elelr nav.no. Ta også med pensjon fra folketrygden. Legg opp en spareplan for å nå dit du ønsker.

40-50 år
- Vær disiplinert og øk sparebeløpet om du har mulighet. Du er inne i en alder hvor du virkelig bør ha et bevisst forhold til pensjonen din og hvor du fortsatt kan ta grep uten at det sluker for mye av budsjettet ditt, sier Dyre Haug.

Du bør ikke basere hele pensjonen din på sparing i boligmarkedet, men spre risikoen slik at du ikke rammes for hardt av fallende boligpriser.

50-60 år
Fortsett sparingen til pensjon, men se om du ønsker å redusere risikoen på pensjonssparingen din.

- Vurder om du har, eller vil bytte til en jobb, som gir deg mulighet til å gå av med AFP ved 62 år. Kravet for å få AFP-tillegget er at du må ha jobbet i en AFP-bedrift i minst syv av de ni siste årene, sier han.

I tillegg til sparing, er det å ha en ryddig privatøkonomi ved overgangen fra arbeidsinntekt til pensjonsinntekt viktig.

- Det er veldig vanlig at pensjonsinntektene kun utgjør cirka 50 prosent av det du hadde som samlet lønn. Skal pensjon og andre oppsparte midler rekke til alt du har av hyggelige planer, må økonomien ofte planlegges litt i forveien, sier Dyre Haug.

60 og oppover
De fleste kan ta ut tidligpensjon fra man er 62 år. Du velger selv hvor stor andel av pensjonen du vil ha ut – resten blir stående og forrente seg til du tar neste skritt.

Pensjon kan fritt kombineres med jobb, i privat sektor.

- Selv om pensjonssystemet er fleksibelt, er det mye å ta stilling til. Husk å sette deg godt inn i reglene før du gjør endringer. For eksempel er det slik at du må jobbe helt frem til den dagen du starter med AFP, ellers risikerer du å miste den rettigheten, minner han om.

Pensjonist
- Denne perioden i livet er akkurat som da du var i jobb, bare med lavere lønn og ingen karrierevekst, sier Dyre Haug.

Har du spart i bolig kan du vurdere om du vil kjøpe noe rimeligere for å få en bedre økonomisk situasjon.

- Det er noen, men slett ikke veldig mange, som kan frigjøre kapital ved å selge hus og kjøpe leilighet. Du kan også ta opp avdragsfrie lån og spe på pensjonen din med det. Hva du faktisk får ut gjennom et slikt lån er imidlertid mye mindre enn mange tror, sier Dyre Haug.

- Husk banken skal ha god sikkerhet og nordmenn lever lenge.

Selge hus eller hytte til arvingene er også mange som gjør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag