Gå til sidens hovedinnhold

Slik presser du banken

Har banken din holdt igjen på rentekuttene? Da er du ikke alene. Forbrukerrådet mottar en jevn strøm av klager. Slik kan du presse banken til å gi deg hele rentekuttet.

Det siste året har Norges Bank kuttet renta med 5,0 prosent. Flere banker har nøyd seg med langt mindre.

En undersøkelse TV 2 Nettavisen foretok forrige uke viser at flere av de store landsdekkende bankene har holdt igjen med rentekuttene.

Klager på manglende kutt
Den siste tiden har Forbrukerrådet opplevd en jevn strøm av henvendelser fra bankkunder som mener de har fått for lite igjen av Svein Gjedrems kutt.

- Vi hører jo gjerne ikke fra de som er fornøyd, så henvendelsene vi får inn dreier seg om banker som har kuttet mindre enn det Norges Bank har gjort, sier økonomisk rådgiver ved Forbrukerrådet, Lasse Billington, til TV 2 Nettavisen.

Har du ikke fått renta redusert like kraftig som det Norges Bank har gjort, så har du også en god sak, mener Billington.

- Vi har tidligere oppfordret bankene til å følge opp rentekuttene og det står vi ved. Vi forstår at bankene må se på rentemarginen, og at det kan være andre forhold enn sentralbankens rente som spiller inn. Men bankene tjener godt med penger og Norges Bank reduserer ikke renta for at bankene skal få det mer romslig, sier Billington.

Forskjellsbehandling
Flere har opplevd at bankene også forskjellsbehandler kundene. En gjennomgang av bankenes kutt-historikk viser at flere har gitt mindre reduksjoner i lånerentene til kunder med mer usikre lån.

- Vi forstår at bankene operer med ulike renter på lån innenfor 60 prosent enn hva de gjør på eksempelvis 80 prosent. Men at denne prisforskjellen skal økes når betalingsevnen bedres, blir feil, sier Billington.

Han råder misfornøyde kunder til å ta kontakt med banken.

- Be om lavere rente, og klargjør hvorfor du mener du har krav på ekstra kutt, sier han.

Slik presser du banken
Forbrukerrådet har følgende tips til deg som ikke har fått rentekuttene du har krav på.

*Argumenter med at du er en god betaler.

*Påpek at risikoen på lånet er redusert ved at betalingsevnen din har blitt bedre. Rentefallet gjør jo at risikoen for at du skal havne i pengeknip er blitt mindre.

* Sjekk lojalitetsprogrammer, og sjekk om du har krav på ekstra gode betingelser. Dette kan være programmer som banken selv har, eller forhold gjennom fagforeningen eller medlemskap i andre organisasjoner.

* Prisoppgangen i boligmarkedet gjør at lånets størrelse reduseres i forhold til verdien av boligen. En ny takst som påviser at lånet ditt er innenfor 60 eller 80 prosent av boligens verdi, kan sørge for at du får lavere rente.

* Det kraftigste argumentet er som regel å hente inn et bedre tilbud fra en annen lånegiver. Legg dette fram for banken din, og bruk det som pressmiddel.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot