*Nettavisen* Økonomi.

Slik redder LO lånerenta

LOs melding om ansvarlig lønnsoppgjør neste år kan sikre lavere lånerente for deg og meg. Les hvorfor.

19.11.08 14:19

Norges Bank bruker styringsrenta til å motvirke inflasjon utover det enkelte års inflasjonsmål. Ved fastsettelsen av styringsrenta tar sentralbanksjef Svein Gjedrem hensyn til en rekke faktorer.

Én av de viktigste er forventningene til inflasjon eller «økt gjennomsnittlig prisnivå» som én definisjon lyder.

Årsaken til at forventningene spiller så stor rolle, er følgende litt forenklede spiral:

HTML EMBED

Arbeidsgiver tror arbeidstaker skal kreve godt lønnsoppgjør neste år.


HTML EMBED

Dermed settes prisen på varer og tjenester opp slik at arbeidsgiver har råd til å betale det forventede lønnsoppgjøret.


HTML EMBED

Denne økningen i priser gjør at arbeidstaker

kreve høyere lønn for å opprettholde kjøpekraften. Det gir øket gjennomsnittlig prisnivå i økonomien, det vil si inflasjon.


HTML EMBED

For å dempe inflasjonen setter sentralbanken opp styringsrenten på sine lån til bankene for å minke pengemengden i økonomien.


HTML EMBED

Dette påvirker igjen den renten bankene setter på sine lån til forbrukeren som er deg og meg.

LO går foran
Når LO, Norges desidert største fagforening, går ut så tidlig som de har gjort nå med melding om at de vil være ansvarlige i forhold til lønnskravet neste år, senker de forventningene til inflasjonen.

Det er godt nytt for alle som har lån i banken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten Holm

- Dette vil bidra til at lånerenten går ned ja. Hvis sentralbanken tror lønnsveksten blir moderat vil inflasjonen falle. Da går styringsrenten ned, og de påvirker også lånerenten fra bankene til forbrukeren. Denne effekten er litt mer usikker når det er stor forskjell på styringsrente og pengemarkedsrente slik det er nå, men etterhvert regner man med at situasjonen stabilieserer seg og at forskjellen mellom de to blir mindre, sier professor i samfunnsøkonomi Steinar Holden på Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Han tror dette er én av årsakene til at LO har gått så tidlig ut med varsel om ansvarlig lønnsoppgjør.

- Dette er med på å senke forventningene til inflasjon. LOs utspill påvirker de andre fagforeningene, og bedriftene instiller seg på lavere lønnsutvikling. Det LO gjør er å gi hele økonomien et signal om lav lønnsvekst til neste år, sier økonomiprofessoren før han fortsetter:

- Forventninger vil alltid være viktig, men jeg tror nok Norges Bank uansett ville sette ned renten. Det at de ser at LO som fagforening også har innsett alvoret i økonomien gjør det imidlertid lettere å sette ned styringsrenta.

- Tenker alltid ansvarlig
Sjeføkonom Stein Reegård i LO sier fagorganisasjonen ikke har gitt noen melding om hvordan lønnsoppgjøret blir utover at det blir ansvarlig. Han innrømmer imidlertid at forventningene er en av mange faktorer som legges til grunn når LO går inn i et lønnsoppgjør.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Når vi går inn i et lønnsoppgjør kan jeg på generelt grunnlag si at målet er å skape grunnlag for en sysselsettingsfremmende politikk. Dette kan gjøres ved å gjøre bedriftene mindre engstelige for fremtidige lønnsoppgjør og ved å påvirke dem som styrer renter og statsbudsjetter til å ha et avslappet forhold til dette, sier Reegård til Nettavisen.

Da er inflasjon og forventning til fremtidig inflasjon en viktig faktor.

- Vårt arbeid medvirker til styring av lønnsfastsettelsen. Det gjør også at vi får innflytelse på andre ting, for eksempel at vi får innvirkning på hva som skjer gjennom arbeidsmarkedspolitikken og det som skjer i Norges Bank, sier sjeføkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.