Gå til sidens hovedinnhold

Slik ringer du billigst

Priskrig på mobiltelefon gjør at valg av feil abonnement betyr store penger ut av vinduet.

Det har det siste året vært relativt stille rundt priser på vanlig mobiltelefoni, men i det stille har det likevel foregått en intern priskrig mellom flere leverandører.

Resultatet er at prisforskjellene mellom de forskjellige operatørene er blitt stadig større.

Ingen skryter av gratis bruk lenger
Tiden er for det meste over der det å kunne skryte av 0 kroner på Norges offisielle prisoversikt fra Post- og teletilsynet har vært et mål. Måten vi benytter mobiltelefonen på gjør at også prisoversikten har endret seg, og det har blitt viktigere enn noen gang for teleoperatørene som ønsker å stikke seg ut å tilby abonnementer som er billige både på ringing, SMS og datatrafikk.

Men samtidig er det ikke til å komme unna at markedet i øyeblikket består av 81 forskjellige abonnementer som har fått plass i oversikten til tilsynet, og ingen er best på alt. Men samtidig er det mye som du bør styre unna for enhver pris.

Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.

Ingenting passer for alle
I løpet av de siste årene har en også funnet ut at det å gi en klar anbefaling på hva slags abonnement «alle» bør ha er ganske meningsløst fordi forskjellen i mobilbruk er utrolig stor.

– Det er enorme forskjeller på bruksmønstrene, og det å regne ut et gjennomsnitt er nærmest meningsløst for annet enn statistikk. Det er også årsaken til at vi har så mange forskjellige abonnementer, forteller informasjonssjef Elisabeth Evjen i Telenor til Nettavisen.

Det som derimot gir mening er å dele forbrukere inn i flere kategorier. Post- og teletilsynet deler i utgangspunktet opp forbrukerne i tre kategorier: De med lavt, middels og høyt forbruk.

Under kan du få se hva som er de beste abonnementene for disse tre kategoriene – samt «ekstrembrukerne» og de som er mest glad i meldinger:

Lavt forbruk

Post- og teletilsynet definerer dette som noen som ringer 28 minutter fordelt på 29 samtaler i måneden – og som sender 59 SMS, 3 MMS, ringer tre ganger til mobilsvar og laster ned 250 kB med datatrafikk.

Klart best ut i denne kategorien kommer Tele2 Sheriff og One Call Faktura på henholdsvis 20 og 23 kroner per måned.

Minrente: Bytt og spar minst 5000 kroner i året.

Prisoversikten viser ganske klart hvor galt det kan gå om du benytter deg av feil abonnement. Har du for eksempel kjøpt mobiltelefon med feil abonnementsbinding kan du fort betale 300–400 kroner for det samme forbruket med andre abonnement.

Middels forbruk

Dette er kategorien som kanskje ligger nærmest «folk flest» med 101 minutter i måneden fordelt på 68 samtaler – 119 SMS, 5 MMS, 10 oppringninger til mobilsvar og 700 kB Datatrafikk.

Også her kommer Tele2 Sheriff best ut, og igjen er de tett etterfulgt av One Call Faktura med henholdsvis 54 og 61 kroner i måneden. Og vi skal ikke lenger enn til 5. Plass med Ludo Gul at prisen mer enn dobler seg til 113 kroner per måned.

Telenor har den siste tiden kommet seg betydelig bedre ut av disse sammenligningene etter lanseringen av djuice Simply-abonnementet, men vi må fortsatt ned på 10. plass for å finne dette, og helt ned på 27. plass for å finne første «rene» Telenor-abonnement.

NetCom sniker seg inn på en 19. plass med sitt billigste alternativ.

Høyt forbruk

På det høye forbruket så ser vi at bildet endrer seg totalt, og dermed ser vi også at det er ganske klart at de billigste abonnementene på lavt forbruk er ganske skreddersydd.

Med 374 minutter i måneden fordelt på 164 samtaler, 262 SMS-er, 6 MMS-er, 17 oppringninger til mobilsvar og 850 kB datatrafikk så er det igjen Tele2 som kommer best ut, men med et helt annet abonnement.

Mittoppdrag: Finn billigst håndverker

Tele2 Flex topper foran Ludo Rød og Chess On 10t på henholdsvis 227, 234 og 256 kroner.

Tele2 Sheriff som kom best ut i de to andre kategoriene havner helt nede på en 16. plass når forbruket øker, og månedsprisen blir 399 kroner – altså nesten 76 prosent dyrere enn vinneren!

I denne klassen så ser vi at det er abonnementene med mange inkluderte ringeminutter som kommer best ut. Alle de tre abonnementene på topp har mange inkluderte ringeminutter, og er dermed helt uegnet hvis du skulle bruke mobilen lite i en periode.

Ekstremt forbruk

Men det er først når vi virkelig presser antall ringeminutter at de enorme prisforskjellene kommer fram. De som virkelig er glad i å snakke lenge i telefonen må være ekstremt påpasselig med hva slags abonnement de velger.

Beholder vi SMS, MMS og datatrafikken fra det høye forbruket, men øker til 2500 minutter fordelt på 300 samtaler i måneden, så er forskjellen på 1. gg 6. Plass på listen ganske utrolige 709 kroner.

Talkmore Fastpris kommer best ut med 405 kroner i måneden, mens Chess On 50t havner på 455 kroner. Og her kommer Telenor meget bra ut med en 3. plass, dog med et kraftig hopp i prisen til 673 kroner.

Om du begynner med Tele2 Sheriff, som var billigst i de to første kategoriene, og øker forbruket ditt, så vil du oppleve å få et prissjokk på 2178 kroner i måneden. Det betyr at et abonnement som er billigst for veldig mange, kan være neste fem ganger så dyrt for andre.

SMS-bruker

Om du er av den typen som sender veldig mye SMS-er, så er også prisforskjellene ekstreme. Hvis vi antar at en som foretrekker SMS-er sender 3000 SMS-er i måneden (knapt 100 om dagen), og ringer som de som har lavt forbruk, så er det de to telegigantene Telenor og NetCom som tar de to første plasseringene.

Dette er naturligvis fordi det for dem er enklest å lage inkluderte priser på denne typen abonnement, der alle de mindre aktørene må betale per SMS.

SMS-abonnementet Djuice nonstop kommer klart best ut på 350 kroner i måneden, mens Netcoms FreeText tar andreplassen med 452 kroner. 3. Plassen er nesten dobbelt så dyr med 888 kroner fra Tele2 Uno – og fra 6. plass har vi passert tusenlappen i måneden.

Subsidierte telefoner en prisfelle?
Med denne ekstreme forskjellen i både priser, og ikke minst utslag på hvilke abonnement som kommer best ut, kan det være grunn til å stille seg to spørsmål:

  1. Har du valgt det abonnementet som er billigst for deg?
  2. Tror du den subsidierte mobiltelefonen med det spesielle abonnementet ble så billig over et år – hvis det er helt feil tilpasset ditt forbruk?

Det er likevel viktig å påpeke at prisoversiktene til Post- og teletilsynet ikke forteller hele sannheten. De billigste aktørene har gjerne dårligere kundeservice, gebyrer på ting de store gjør gratis – og ikke minst finnes det en rekke tilleggstjenester på markedet som denne oversikten ikke tar hensyn til.

Ting som trådløs familie, gratis ringing innenfor enkelte teleoperatører, makspris på datatrafikk og lignende kan være avgjørende for den endelige prisen. Bruk derfor disse prisoversiktene som veiledende guider, og sjekk om du har spesielle behov.


Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt og spar minst 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere.
Minkreditt: Finn det billigste forbrukslånet.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken