*Nettavisen* Økonomi.

Slik sikrer du skattepengene før ferien

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

220.000 nordmenn må vente til 21. oktober med å få skattepengene.

27.03.09 19:48

Ifølge tall fra Skattedirektoratet får hele 2,2 millioner nordmenn penger igjen på skatten i år. Som oftest kommer pengene på konto rundt St. Hans og for de aller fleste er skattepengene en kjærkommen tilvekst til feriebudsjettet.

- Vi er klar over dette og vi gjør derfor alt vi kan for at flest mulig nordmenn skal få skatteoppgjøret før ferien, sier informasjonsdirektør i Skatteetaten Lise Halvorsen til Nettavisen.

Tallene viser at Skatteetaten gjør en god jobb. Hvert eneste år får omlag 90 prosent av de som har betalt for mye skatt pengene på konto før ferien. Men ti prosent, eller omlag 220.000 nordmenn, må vente helt til 21. oktober før skatteetaten utbetaler pengene.

Øk sannsynligheten
Med noen enkle triks kan du selv bidra til at du ikke havner blant dem som må vente.

- Hva kan man gjøre for å sikre skatteoppgjøret før ferien?

- Vel, jeg understreker at det ikke er lurt å kalkulere med at skattepengene kommer før ferien, for det kan vi aldri garantere, men det er ting du kan gjøre for å øke sannsynligheten, sier avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt Øst til Nettavisen.

Ikke fått den? Sjekk skatten her og nå
Les også: Hvor skal du levere selvangivelsen?

Ingen endringer? Ikke lever
- Hvilke ting er det?

- De som ikke har endringer og som benytter seg av muligheten til å ikke levere, har stor sannsynlighet for å få oppgjøret først. Folk som har endringer, men en ellers grei selvangivelse, har også stor sannsynlighet for å få penger før ferien. Sørg bare for å levere den endrete selvangivelsen før fristen går ut 30. april, sier hun.

- Hva med folk som har mange og store endringer, betyr det noe for når skatteoppgjøret kommer?

- Det kan få betydning ja. En tommelfinger-regel er at jo mer arbeid en selvangivelse krever, dess større er sannsynligheten for at oppgjøret kommer senere, sier avdelingsdirektøren.

Lever elektronisk
- For de som har endringer, spiller det noen rolle om selvangivelsen leveres på papir eller elektronisk?

- Dersom det aller viktigste er å få skattepengene i juni så anbefaler jeg å levere elektronisk. Det er ikke til å komme forbi at det tar lenger tid å behandle papirutgavene, medgir Andersen.

Et annet tips er å unngå å be om utsettelse.

- For skatteytere som ber om utsatt frist øker sannsynligheten for at oppgjøret først kommer i oktober.

Lite håp for kontrollgruppene
Andersen understreker at for utvalgte grupper vil skatteoppgjøret uansett komme i oktober.

- Skatteytere i utvalgte kontrollgrupper må stort sett alle sammen vente til oktober med å få skattepenger de har tilgode. For eksempel vil ektepar der den ene driver næringsvirksomhet begge få skatteoppgjøret først i oktober, sier Andersen.

Mer om hvilke grupper Skatteetatens kontrollerer i år kan du lese om i artikkelen:Jakter Skatteetaten på deg?

Ikke bli tatt med buksene nede
Både Andersen og Halvorsen understreker viktigheten av å gå gjennom den forhåndsutfylte selvangivelsen og kontrollere alle tall.

- Det er viktig å rapportere inn all inntekt og også å få med seg alle fradrag. Og unngå for all del å bevisst utelate inntekter, sier Andersen.

Med jevne mellomrom hender det at inntektsopplysninger ikke kommer med på skatteetatens forhåndsutfylte selvangivelse grunnet sommel fra arbeidsgiver eller andre såkalte tredjeparter.

- Det ser ikke veldig bra ut for skatteyter når vi i ettertid oppdager inntekter som ikke skatteyter selv har sørget for å få med. Det betyr i første omgang en grundig kontroll som igjen medfører forsinket skatteoppgjør. I verste fall kan det også bety straffeskatt for å ha unnlatt å oppgi inntekter, sier Andersen.

Spar titusenvis av kroner med Nettavisens unike gratistjenester:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår!
Meklerguiden : Finn billigst og best boligmekler!
Mittoppdrag : Få tilbud fra håndverkere!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.