Se Gunhild Stordalens kritikk av myndighetene i videoen under:

OSLO SENTRUM (Nettavisen Økonomi.): Gunhild Stordalen og organisasjonen EAT Foundation, som hun er grunnlegger av, har det siste året jobbet på spreng med å redde planeten og få bærekraftig produksjon av mat på agendaen til politikere og regjeringer i hele verden.

Nettavisen møter henne i lokalene til EAT i Oslo sentrum, like etter hun har kommet hjem fra FNs innledende toppmøte om verdens matsystemer i Roma.

– «Bake the Cake in Rome, Ice the Cake in New York». Dette er et forberedende møte for å få innspill til og diskutere løsningene som er på bordet. Vi har over 2500 løsninger som ulike aktører i matsystemet har bidratt med, sier Gunhild Stordalen til Nettavisen.

Ambisjonene er ikke høye nok

I september skal hun videre på FN-toppmøtet i New York. Møtet i Roma var et forberedende møte for å få innspill på alle mulige løsninger.

– Den ene helt irreversible suksessen er at 145 land og andre aktører over hele verden nå ser at mat er et system. Et system som ikke fungerer. Aktørene kan ikke gå tilbake i sine siloer og si at «du jobber med landbruk, jeg jobber med biomangfold, han jobber med ernæring». Vi må jobbe sammen på tvers av områdene, sier Stordalen.

Stordalen har store ambisjoner for nordmenn og mener noe av det viktigste Norge kan gjøre er å oppdatere kostholdsrådene og støtte om de med en helhetlig matpolitikk.

– I dag er det bare et par ynkelige prosent som følger kostholdsrådene. Det er ikke fordi folk ikke vet hva som står i kostholdsrådene. Det er fordi det ikke er lett, ikke tilgjengelig og mange har ikke råd til det. Det er helt uhørt. Særlig når vi vet at kosthold er den viktigste faktoren for sykdom og død, også i Norge som i resten av verden.

Stordalen påpeker at det koster oss over 150 milliarder bare i helsekostnader at nordmenn ikke følger de kostholdsrådene vi har.

– Hvis den nye regjeringen bretter opp ermene og gjør det lett å velge rett, og lønnsomt før bønder og andre matprodusenter, gjennom en helhetlig handlingsplan for mat på tvers av departementene har vi kommet langt, sier hun.

Les også: Matsvinnet spiser av lommeboka og gir klimaproblemer: Her er Mettes beste råd

Hjemme alene-fest for dagligvareaktørene

Her i Norge er det straks valg og partiene har denne uka hatt «kick-off» til valgkampen.

– Hva tenker du om et potensielt regjeringsskifte og påvirkningen det kan ha på klimakampen?

– Jeg tenker at dette ikke handler om partipolitikk. Klimakrisen er en systemkrise og er altoverskyggende. Ingen regjering gjør nok i dag. Uansett hvem som vinner valget, trenger vi nå en helhetlig politikk som sørger for at vi investerer i fornybar energi, sunne bærekraftige matsystemer, forskning og utvikling og gjør løsningene skalerbare, sier Stordalen.

Utfordringene EAT og FN står overfor, er å få medlemslandene til å slutte seg til løsningene aktørene kommer fram til i New York.

– Det vanskeligste, men noe av det viktigste er skiftet til et sunt og bærekraftig kosthold. Dette er vanskelig politisk fordi det er så mange store økonomiske interesser, men dette er noe vi må få til uansett hva som må til, fordi det er avgjørende for både vår og planetens helse, sier hun.

Vi nordmenn er klimaverstinger når det gjelder å kaste mat. Ifølge en artikkel i Framtiden i våre hender fra 2016, kaster vi årlig mat som kunne mettet over 800.000 mennesker.

– Hva tenker du om dagligvarekjedene og andre aktører i matindustriens innsats i klimakampen?

– Jeg mener at det har vært en «sugar coated og meat heavy» hjemme alene-fest som har foregått de siste fire til fem tiårene, sier Stordalen til Nettavisen.

Hør mer om dette i videoen øverst i saken.

Men hun legger ikke all skyld på matbransjen.

– Med noen få unntak, har ikke myndighetene regulert dette og heller ikke gjort det lønnsomt å satse på helse og bærekraft. Regjeringer over hele verden må holdes ansvarlige. Så skal det sies at veldig mange av matvareprodusentene er mer ambisiøse enn myndighetene, påpeker hun.

Les også: Nytt kostholdsprogram skal få ned kjøttforbruket: – Statsstøttet indoktrinering

- Rett og slett pinlig

Nylig fjernet regjeringen sukkeravgiften. Dette gikk Stordalen hardt ut mot.

Hva var din reaksjon da det kom fram at sukkeravgiften ble fjernet?

– Vantro. At Norge, som var et av verdens første land til å innføre denne avgiften, går mot strømmen og forskningen og fjerner den, er rett og slett pinlig. At regjeringen ikke evner å se det store bildet, og se at det de sparer på handelslekkasje, tar de igjen mange ganger over helsebudsjettet og NAV, sier Stordalen.

Hun håper sukkeravgiften blir et tema igjen i den politiske dialogen her i Norge.

– Dessverre viser dette at regjeringen tenker kortsiktig, stykkevis og delt, og setter økonomi over folkehelse og spesielt barn og unges fremtid.

Les også: Radbrekker avgiftskuttene: - Vi ofrer barn og unges fremtidige helse

FrPs Bård Hoksrud sa til NRK at han «opplever at Gunhild Stordalen er litt tante Sofie».

– Jeg tenker at det egentlig er motsatt. I dag har veldig mange ikke muligheten til å velge. Det handler ikke om å nekte folk å gjøre noe de har lyst til. Det handler om å sikre at alle kan ta valg og har råd til det som er bra for helsa deres, barna deres og vår felles fremtid. Jeg er ikke med på den pekefinger-kommentaren, sier Stordalen til Nettavisen.

– Jeg har ingen privatfly

Selv gjør Stordalen det hun kan for å redde miljøet. Blant annet spiser hun ikke kjøtt og unngår å kaste mat.

Gründeren presiserer allikevel at det fortsatt er rom for kjøtt og animalske proteiner i et sunt og bærekraftig kosthold, men i mindre mengder og fra frittgående beitedyr.

Hun har imidlertid blitt kritisert for å reise for mye, både i forbindelse med jobb og privat.

I boken EAT-grunnleggeren ga ut i 2018 skrev hun at «vi har et forbruk og en reisevirksomhet som gjør det vanskelig å ikke fremstå dobbeltmoralsk».

Tidligere reiste hun med privatfly på flere utenlandsreiser, men nå er reisevanene endret.

– Jeg har ingen privatfly, og flyr nå bare rutefly når jeg må fly. Jeg prøver å ta tog når det er mulig, men å ta tog til Roma blir vanskelig, sier Stordalen.

I 2020 satt koronaen en stopper for reiselivet, og det har derfor naturlig nok blitt få reiser det siste halvannet året.

– Jeg som alle andre har sittet i lockdown. Det har blitt mye lettere å gjøre ting over nett, noe vi tidligere ville reist til utlandet for å få gjennomført.

Fremover vil mye av møtevirksomheten til EAT skje over Zoom eller Teams.

– Vi kommer til å måtte ha veldig gode argumenter for å skulle reise til Rio De Janeiro eller Addis Abeba. Jeg er helt overbevist om at vi kommer til å reise mye mindre enn før.

Gründeren mener koronapandemien har lært oss noe viktig.

– Det er ikke nødvendig å reise hele tiden for å få ting til å skje. Så jeg håper virkelig at det blir mye mindre flyreising enn før, for både meg selv og andre. Vi bør selvsagt alle også ha mer magemål når det gjelder appetitten for feriereiser. Det er på mange måter likt det at vi bør tenke over hvor mye kjøtt vi spiser, for eksempel, sier Stordalen.

Samtidig påpeker EAT-grunnleggeren at det ikke er mulig å unngå alle reiser.

– Det var en av de tingene vi merket i Roma. Alle har sittet hjemme i lockdown. Det var første gang for veldig mange at vi var utenfor vårt eget land igjen, og i samme rom som hverandre. Det er en helt annen energi og bringer en annen inspirasjon, påpeker Stordalen.

Noe reisevirksomhet vil derfor være forsvarlig, men da vil selskapet kjøpe klimakvoter.

– Derfor det er så viktig at vi har fungerende, robuste og gjennomsiktige ordninger som sikrer at flyutslippene blir ikke bare nøytraliserte, for det er ikke godt nok lenger, men at hver flytur vi tar faktisk gjør mer gavn enn skade for klimaet. Dette er noe det må jobbes hardt for å få på plass, for dagens kompensasjonsordninger er ikke gode nok.

Les også: Mener MDG og Frp bommer i kjøttkake-strid: - De eldre skal ikke redde klima

– Forventer at Norge gjennomfører dette

EAT og Stordalen har på toppmøtet leder i forberedelsene til toppmøtet det som kalles «Action Track 2» - et av fem hovedtema som handler om å endre kosthold, redusere matavfall og matsvinn.

– Blant annet har vi fokusert på hvordan vi kan bruke skolemat som et transformerende program. Det handler om at alle barn i verden skal ha tilgang til et måltid med sunn, næringsrik mat som er produsert på en naturpositiv måte, av lokale bønder. Bærekraftig produksjon holder ikke lenger, sier hun.

– Jeg har store forventninger til at Norge skal gjennomføre dette hjemme, og ikke bare finansiere det i andre land, legger Stordalen til.

Norge har allerede forpliktet seg til å redusere matavfall og matsvinn til 2030, men vi er ikke i nærheten av å nå målet.

– Uten at vi fikser matsystemet har vi ikke kjangs til å nå bærekraftsmålene, vi har ikke kjangs til å nå Parisavtalen og avverge den klimakrisen vi allerede føler på kroppen. Det brenner i Tyrkia, det er tørke i Afghanistan og ekstremvær i Canada. Mat og energi er helt avgjørende i det puslespillet vi skal legge nå, sier Stordalen.

Hva tenker du om de som heller vil spise kjøtt istedenfor å reise med fly?

– I det store bildet er det ikke valget mellom flyreiser og rødt kjøtt det går på. Vi må ta grep over hele linja og gjøre det realistisk for folk å velge rett. Da holder det ikke med punkt-politikk.

Les også: Disse produktene blir forbudt – McDonald's tar dramatisk grep