Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal skattejukserne tas

Skattemyndighetene tror internasjonale avtaler og nye dataverktøy skal gjøre det mulig å avsløre flere tusen skattejuksere i pyramidespillet World Games.

Etter eget sigende har det internasjonale pyramidesystemet World Games mer enn 200.000 norske medlemmer. Skattemyndighetene tror det er tusenvis av nordmenn som har tjent penger i systemet, som de ikke har oppgitt til beskatning.

Kilder TV 2 Nettavisen har snakket med, tegner et lignende bilde av World Games.

Ifølge disse kildene har ledere i systemet nærmest garantert at utbetalinger via debetkortet Pay2 ikke skal være sporbare for myndighetene - med ett viktig forbehold: at ikke uttakene overstiger en viss grense som gjør at transaksjonene dukker opp i bankenes automatiske varslingssystemer.

Ifølge TV2 Nettavisens kilder har derfor enkelte medlemmer reist rundt fra minibank til minibank for å ta ut penger.

Går det som skattemyndighetene håper, er selv ikke disse forholdsreglene nok.

Jostein Lien ved Fylkesskattekontoret i Nordland forteller at det nå jobbes langs tre akser for å avdekke de mulige skatteunndragelsene. Fylkesskattekontoret i Nordland har ledet arbeidet med World Games, ettersom det i fylket er en relativt stor medlemsmasse.

For det første jobbes det med å etablere bedre kontakt med myndigheter i andre land. Dermed vil det være mulig å foreta sammenligninger på tvers av landegrensene.

Videre har skattemyndighetene nå tatt i bruk et nytt datasystem kalt Kobra, som skal gjøre det mulig å spore transaksjoner foretatt med debetkort. Dette systemet er tatt i bruk i Sverige, og ifølge Lien skal de svenske myndighetene ha hatt stor suksess med det.

Den siste muligheten for å spore transkasjonene i World Games-systemet, er gjennom samarbeid med Visa, som har stått som teknologileverandør til World Games' debtekort.

- Vi tror disse tiltakene skal gjøre det mulig å kartlegge mye av pengestrømmene til og fra Norge i World Games-systemet. Dermed vil vi også ha muligheten til å avsløre skattejuksere, sier Lien til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken