NEW YORK (Nettavisen): Forholdet mellom Kina og USA er ikke det beste, og har på ingen måte blitt bedre som en følge av koronaviruset.

Les: Trump: Kina vil at jeg skal tape valget

De siste ukene har president Donald Trump gang på gang hamret løs på Kina og gitt dem skylden for at USA er så hardt rammet av viruset. Trump har også påstått at viruset kommer fra et laboratorium i Wuhan.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Ekstrem nedgang i investeringer

Nå viser ferske tall at Kina slår brutalt tilbake mot USA og president Trump når det gjelder investeringer i landet. Tallene viser en ekstrem nedgang i investeringer så langt i 2020, men de viser også at kineserne allerede i 2019 reduserte sine investeringer i USA betraktelig.

Les: Turistmagnet vil betale halvparten av flybilletten din om du kommer dit på ferie

Verdien av nye kinesiske investeringer i USA falt til bare 200 millioner dollar i det første kvartalet i 2020, ned fra et gjennomsnitt på rundt to milliarder dollar per kvartal i 2019, viser tall fra Rhodium Group og National Committee on United States-China Relations.

Les også: 98 koronadødsfall kobles til denne bygningen

Nedgangen kommer ifølge Financial Times etter at Kinas direkte investeringer i USA i fjor falt til det laveste nivået siden 2009.

I 2018 investerte kineserne rundt 2,7 milliarder dollar i kvartalet i USA, mens de i toppårene 2016 og 2017 investerte hele åtte milliarder dollar i kvartalet.

Les også: Katastrofale tall for Donald Trump: – Dette har aldri skjedd før

Totalt investerte kineserne for rundt fem milliarder i USA i 2019, ned fra 5,4 milliarder i 2018 - og kraftig ned fra 2016, da de investerte hele 45 milliarder dollar i USA.

Kina og USA anklager hverandre

I rapporten heter det at kinesiske selskaper tidligere sto friere til å gjøre investeringer med amerikanerne enn det gjør i dag.

Les også: Ferske tall om hvem som blir smittet av koronaviruset overrasker

- Både Washington og Beijing har anklaget hverandre for å ha unnlatt å reagere tilstrekkelig på viruset, og har dermed økt de politiske og økonomiske spenningene som allerede eksisterte i forholdet, står det i rapporten.

- Det forverrede bilaterale forholdet og et økende tilbakeslag mot Kina i USA gjør det sannsynlig at kinesiske kjøpere også vil få betydelig politisk motstand mot ethvert stort oppkjøp, heter det videre i rapporten.

Les: Rapport: USA sent ute med å stanse innreise fra Europa

Ifølge Financial Times var det også en stor nedgang i Kinesiske risikokapital investeringer, en nedgang fra 4,7 milliarder dollar i 2018 til 2,6 milliarder i 2019.

Les: Kina lar ikke utenlandske eksperter granske virusets opphav

Men det går også begge veier. Det amerikanske risikokapital investeringer i Kina gikk ned fra 19,6 milliarder dollar i 2018 til rundt fem milliarder dollar i 2019.

Les: Kina anklager amerikanske politikere for skamløs løgn

Fox Business melder derimot at det amerikanske investeringene i Kina var opp i fjor fra 13 milliarder dollar i 2018 til 14 milliarder dollar i 2019. Men ifølge Fox skyldes dette tidligere annonserte prosjekter, som blant annet Teslas fabrikk i Shanghai.

Les også: Ny rapport: Kina slettet bevis for å karre til seg livsviktig utstyr

I januar i år signerte Trump og den kinesiske visestatsministeren Liu He «fase én» av en ny handelsavtale med Kina. Men koronapandemien kan føre til at de positive effektene av avtalen fordufter, heter det også i rapporten fra Rhodium Group, ifølge Reuters.