(SIDE2): Du trenger ikke ha et omfattende spareprogram i excel for å spinke og spare litt i hverdagen. Oprah.com har for eksempel en rekke nyttige tips for deg som ønsker å bli hakket mer bevisst på hva du bruker penger på:

Mindre pakninger
Vanligvis får man tips om å kjøpe de største pakningene av dagligvarer, dusjsåpe for eksempel, fordi det ofte er mest å spare på lengre sikt. Skal du imidlertid kutte kostnader kjapt, kan det å gå for de minste pakningene være en idé. Hygieneprodukter kommer ofte i reisestørrelse og er rimelige, og annen dagligvare kommer ofte i flere størrelser du kan velge mellom.

Få påfyll
Mange kafeer og kaffesjapper tilbyr gratis påfyll av kaffe, i det minste om du velger vanlig sort traktekaffe.

Sjekk totalen
Flere nettbutikker flagger at de sender varene gratis, men ofte legger de kostnaden inn i produktet isteden slik at de ikke taper noe. Sammenlign priser i flere nettbutikker før du trykker «bestill».

Bytt
Flere nettsteder gjør det enkelt å bytte brukte bøker og cd-er med andre titler. Orienter deg også på ulike markedsplasser på nett og det finnes bokhandlere og musikkutsalg som også tar inn brukte bøker i bytte for andre eller for en billig penge.

Bruk rabattkuponger
Er du skoleelev eller student finnes disse ofte i skoledagbøker eller du kan gå inn på Studentrabatt.no for en oversikt over steder som tilbyr rabatter mot fremvisning av gyldig studentbevis. Ellers finnes det en rekke nettsider som samler alt mulig av gratis ting og tang. Noen kjappe søk på google og du kan finne mye rart som ikke koster noe som helst.

Unngå mellomledd
Er du på jakt etter elektronikk eller teknologi kan det være en idé å oppsøke fabrikanten direkte. Mange har fått nettbutikker og mange varer selges billigere der når fordyrende mellomledd som fysiske butikker fjernes.

Tell dine tellerskritt
Har du en skyhøy telefonregning kan det være en idé å bytte mobiloperatør. Eller kutte ned på skravlingen... Du kan også ringe gratis med tjenester som Skype, men du er da avhengig av å ha en pc foran deg.

Be om betalingsutsettelse
Det er bedre å be om å få delt opp regningen i to omganger som du klarer å betale enn å bruke et kredittkort for å betale hele i én omgang. Så lenge du spør er kreditorene ofte samarbeidsvillige.

Reis billigst mulig
Det er stor prisforskjell når det kommer til hvilken dag du velger å reise. Både fly og tog er oftest dyrest i helgene, ved helligdager og andre typiske ferietider. Det kan lønne seg å gå litt mot strømmen her om du kan være fleksibel med reisetidspunkt. Tidlig om morgenen er også ofte billigere enn å dra utpå dagen. Tenk også alternativ transport; vil det virkelig ta livet av deg å sitte på en buss en hel dag når du kan spare tusenlapper?

Bruk gavekortene
Mange av oss mottar gavekort til jul og bursdager, og ofte blir de liggende i påvente av å bli brukt – noe som ofte aldri skjer. Gavekort er penger det også, og du hadde vel ikke latt noen hundrelapper bare ligget og slengt ubrukt i en skuff?

Nettlesning
Les klassikerne på nett. Bøker på nett er det nye innen litteraturen, og du kan flere steder lese bøkene billig eller gratis.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!